Tragédie na rallye v Maďarsku. Při nehodě závodního vozu zemřeli čtyři lidé

Během úvodního podniku sezony Rallye Esztergom-Nyerges došlo v neděli odpoledne k nehodě, při které závodní vůz sjel ze silnice a narazil do diváků, uvedl server Index.hu. K nehodě došlo během závodu mezi městy Lábatlan a Bajot u Dunaje na severozápadě Maďarska, uvedla v prohlášení policie Komáromsko-esztergomské župy.

Podle agentury Reuters vyslala záchranná služba na místo osm sanitek a čtyři záchranné vrtulníky. Její mluvčí uvedl, že z místa bylo převezeno do nemocnice jedno dítě s vážnými, život ohrožujícími zraněními, jedna osoba s těžkými zraněními a šest osob, včetně jednoho dítěte, s lehkými zraněními.

[chooze:article;value:521732]

Podle prohlášení policejního ředitelství Komárom-Esztergom Vármegyei jedno z vozidel účastnících se rallye závodu sjelo z dosud nezjištěných příčin ze silnice mezi Lábatlanem a Bajótem. Očití svědci uvedli, že závodní vůz značky Škoda Fabia R5 přijížděl od Lábatlanu vysokou rychlostí, když byl před zpomalovačem vymrštěn ze silnice, což způsobilo, že řidič nad vozem ztratil kontrolu a smetl diváky stojící podél cesty. Auto poté narazilo do plotu stavební firmy, který se nacházel asi sedm metrů od vozovky.

https://twitter.com/Reuters/status/1772104872277778657

Pořadatel soutěže Arrabona Rally Club na svých stránkách vydal krátké prohlášení, v němž oznámil, že 11. ročník Rallye Esztergom-Nyerges byl přerušen kvůli nehodě na rychlostní zkoušce Lábatlan-Bajna. Později bylo zveřejněno také rozhodnutí dozorčí rady o zastavení úvodních podniků sezony ORB2, ORB3 a Historic.

Motorističtí novináři na místě uvedli, že podle záběrů mohla Škoda jet rychlostí přes 100 kilometrů v hodině, někteří však naznačovali mnohem vyšší rychlost. Podle znalců trati a tohoto sportu může maximální rychlost tohoto typu vozu na tomto úseku trati dosáhnout až 160 kilometrů za hodinu.

Vedení Maďarské národní federace automobilového sportu vyjádřilo soustrast příbuzným obětí. V prohlášení uvedlo, že okolnosti nehody vyšetřuje ve spolupráci s úřady a do ukončení vyšetřování se k nim nechce vyjadřovat.

Splněný sen mnoha generací. Hvězdy světové rally se už prohánějí v Česku (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.