Tisíce věřitelů Sberbank se mohou hlásit o peníze. Vysočina dostala miliardy

Více než dvouleté čekaní je u konce. Největší ze zbylých věřitelů zkrachovalé ruské banky Sberbank se konečně dočkal svých peněz. "Naše uplatňována částka v rámci insolvence je 2,396 miliardy korun," sdělil hejtman Vítězslav Schrek (ODS).

Tyto peníze včetně 27 milionů navíc už jsou v krajské kase a dalších 126 milionů ještě kraj dostane v příštích týdnech v rámci pokračujícího insolvenčního řízení.

Kraj Vysočina si tak navíc přijde na 153 milionu korun na úrocích, použije je na investice. Vrácené peníze už prý raději nenechá na jednom místě, aby se něco podobného nemohlo zopakovat.

[chooze:article;value:545372]

"Podepisoval jsem dokumenty, kde budeme tyto peníze přerozdělovat na další úcty do dalších bankovních domu," uvedl hejtman. Někteří další věřitelé už své peníze mají dokonce na účtech. Třeba jihlavské zoo už přišlo jejích skoro 15 milionů.

"Komerční banka vyplatila za týden od spuštění výplaty věřitelům Sberbank, kterých bylo více jak dva tisíce, výplatu ve výši téměř 13 miliard korun," informovala mluvčí banky Šárka Nevoralová.

[chooze:article;value:542230]

Zbylých věřitelů bylo před začátkem vyplácení celkem 15 300. Šlo hlavně o kraje, města a další různé instituce a organizace. Zadrženo měly celkem 57 miliard korun. Postupné vyplácení podle odhadů bude trvat ještě nejméně do poloviny dubna.

Peníze přitom původně mohli mít věřitelé už na konci loňského roku. Jenže jeden z nich podal proti výplatnímu rozvrhu stížnost, a tak vše ještě musel řešit soud. Ten ji v polovině února smetl ze stolu, takže vyplácení zadržovaných peněz mohlo před týdnem odstartovat. Ruská Sberbank se dostala do problémů už předloni na konci února, a to kvůli invazi na Ukrajinu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.