Odborník: Je téměř jisté, jakou rakovinou Karel trpí. Je to nehezká diagnóza

[chooze:gallery;value:31090]

​​Británií rezonuje smutná zpráva o nemoci princezny Kate. Podle historika Martina Kováře královská rodina zprvu nevěděla, jak se k celé situaci má postavit a zda vše sdílet s veřejností. "Určitě existuje nějaký všeobecný řád, jak Kensingtonský palác sděluje informace. Tohle ale byla tak mimořádná situace, že to bylo určitě řešené ad hoc," vysvětlil Kovář ve Snídani.

Věří však, že princezna se uzdraví. "Oni nevědí ani teď, jak budou postupovat dál, vše bude záležet na vývoji zdraví princezny Kate. V jejím případě bych byl ale spíše optimistický. Je jí 42, byla zdravá, sportovkyně, nepije, nekouří a má nejlepší lékaře na světě. Ale víte, jak to je, ten psychický tlak je veliký," popsal historik.

[chooze:article;value:547853]

O Karla III. se však obává mnohem více. "Karel je také vážně nemocný. V Británii panuje téměř jistota, že se jedná o rakovinu pankreatu, což je nehezká diagnóza, pokud to tak opravdu je," vysvětlil odborník.

Rodinu podle něj aktuálně drží nad vodou hlavně princ William. "Teď toho má holt princ William naloženo na bedrech opravdu hodně a jeho macecha královna Camilla také. Královská rodina, zvlášť princ a princezna z Walesu, je svorník pro nemalou část britské společnosti," vysvětlil expert na královskou rodinu.

[chooze:article;value:547724]

Během oznámení princezny byl Kovář zrovna v Londýně a reakce tamních obyvatel byla prý obdivuhodná. "Najednou ztichl vagón, což je v metru neobvyklé, všichni se po sobě začali dívat a něco si říkat, tak jsem si to otevřel a viděl to taky. Reakce těch lidí byla opravdu hodně empatická, byl to pro ně skutečně šok, ač Britové věděli, že je princezna nemocná," popsal odborník.

V dalších dnech toto téma rezonovalo celým Londýnem. "Šel jsem po ulici a slyšel jsem, že to bylo velké téma. Ta míra empatie a vzkazů byla tak obrovská, že člověka až zaskočilo, jak moc jednotně to Londýn prožíval," uzavřel Kovář.

Královská rodina prožívá těžké chvíle. Kate oznámila, že bojuje s rakovinou (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.