Děti už tolik neholdují alkoholu, vybírají si jiné návykové látky, říká adiktolog

Stejně jako předchozí generace mají i v současnosti mnohé děti a mladiství v Česku problémy se závislostmi. Jak navíc uvedl adiktolog Miroslav Barták v pondělní Snídani, látek, na kterých si lze vypěstovat závislost, je čím dál více.

Nejpopulárnějšími látkami jsou stále alkohol a cigarety. Ty ale na svých vrcholných pozicích postupně oslabují. "Ty trendy ale postupně klesají a naopak přichází nové rizikové chování, což souvisí s novými návykovými látkami. To se ale samozřejmě netýká jen mladých, ale všech vrstev," uvedl Barták.

[chooze:article;value:537207]

Závislosti se však netýkají pouze omamných látek. "Závislost na moderních technologiích určitě hraje velkou roli. Žijeme ve stále rizikovějším a dynamičtějším světě," poznamenal Barták.

Dětí a mládeže, kteří mají zkušenost s alkoholem, postupně ubývá. "Studie kolegů z Olomouce ukázala, že u té věkové skupiny 11–15 let má čím dál méně lidí zkušenost s negativními dopady alkoholu, ale pak to dohání v mladé dospělosti," podotkl Barták.

Zvláštní kategorií, která se v poslední době objevuje stále častěji, jsou energetické nápoje. "Těchto nápojů pijí hodně. Tam vidím problém nejen v povzbuzujících látkách obsažených v těchto nápojích, ale také ve velké míře cukru a v kombinaci s alkoholem, což třeba pro srdce není nic příjemného," řekl Barták.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.