Děsivé tváře teroru v Krasnogorsku: Kdo jsou muži, kteří měli zavraždit 137 lidí

[chooze:gallery;value:35261]

​O Tádžicích, které Rusové obviňují z útoku na koncertní síň v Krasnogrosku, vyšly najevo první informace. Muž na kolečkovém křesle by měl podle Rádia Svobodná Evropa být 19letý Muhammadsobir Fajzov z Dušanbe. Ten byl zřejmě zraněný ještě předtím, než jej Rusové zadrželi, před zatčením měl ležet v nemocnici v Brjansku. Podle informací přišel v nedávné době o oko.

Na internetu se objevilo i video, jehož pravost zatím nebyla potvrzena, na kterém měli vyšetřovatelé uříznout Murodalimu Radžabalizodovi ucho. Při jednání soudu bylo vidět, že má přes pravé ucho obvaz.

O Dalerdžonu Mirzojevovi zatím nejsou známé žádné další informace. Fariduni Šamsudin měl u výslechu uvést, že se narodil v září 1998, mělo by mu tedy být 25 let. Údajně jej kvůli útokům kontaktoval asistent islamistického duchovního, kterého Šamsudin sledoval na telegramu. Čtveřice je obviněná z terorismu a hrozí jí doživotí, více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

[chooze:article;value:547791]

​K útoku se opakovaně přihlásil Islámský stát. Bezpečnostní expert Milan Mikulecký, který byl v pondělí hostem TN Live, to ale nepovažuje za bernou minci. "Islamistická stopa je tam poměrně výrazná, odpovídá tomu způsob provedení, můžeme k tomu řadit i některou prezentaci na sociálních sítích. Nicméně vzhledem k informacím, které máme, a vzhledem k tomu, že Rusko není země, u které bychom se mohli zcela spoléhat na informace, které poskytuje, bych byl s definitivním soudem ještě hodně opatrný," vysvětlil.

Jak popsal bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity v Brně Jakub Drmola, Islámský stát má s Ruskem dlouhodobý konflikt. "Islámský stát vyčítá Rusku jeho účast na konfliktu v Sýrii, kde se poměrně výrazně postavili na stranu Bašára Asada, vztahy s Tálibánem, válku v Čečensku," vyjmenoval Drmola.

"Na území Ruska je jedna z nejpočetnějších muslimských komunit, pokud to přepočteme na počet obyvatel a srovnáme se zeměmi, které nejsou primárně muslimské. A Rusko má i demografický problém, ač o něm příliš nemluví. Etničtí Rusové skutečně nemají takový přírůstek dětí jako lidé z muslimských oblastí," dodal Mikulecký.

Majoritní společnost a muslimská menšina spolu nemají úplně optimální vztahy. "Migranti z bývalých sovětských republik, jako je Tádžikistán, jsou vykořisťováni na stavbách například v Moskvě, etničtí Rusové se k nim chovají přehlíživě, ale celkově ten střet mezi muslimy a majoritou v Rusku není nějak více vyhrocený než v jiných zemích," shrnul Mikulecký.

[chooze:article;value:547986]

Terorismus za peníze? To se moc neděje, míní experti

Rusové uvádí, že čtveřice mužů měla útočit za peníze. To ale podle Drmoly není moc obvyklé. "U podobných útoků, které jsou dobře připravované a naplánované, se spíše využívají útočníci z nějakého výcvikového tábora, kde jsou cvičení delší dobu. Jsou to spíše zradikalizovaní jedinci než někdo, kdo by se nechal zaplatit. Platí se spíše lidem, kteří mají pomocnou funkci, někdo něco schová, přiveze, někoho ubytuje, sežene doklady či auto," přiblížil Drmola.

Podobně to vidí vedoucí Centra bezpečnostních studií Metropolitní univerzity Praha a pracovník katedry bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Oldřich Bureš. "Různí lidé se radikalizují z různých důvodů. Velmi se to liší člověk od člověka, organizace od organizace, ale také v čase. Dovolím si ale tvrdit, že čistě pro peníze to 99,9 % teroristů nedělá," prohlásil.

Oba odborníci ale upozorňují na to, že v některých případech dostávají rodiny útočníků, kteří zemřou při útoku, peníze ve formě určitých kompenzací. "Je to dobře zdokumentováno u organizací působících na Blízkém východě, jako jsou Hizballáh, Hamás a podobně. Pokud rodiny vyšlou své členy, kteří zemřou při těch teroristických útocích, tak ta rodina dostává finanční kompenzace. Finanční motiv tam může hrát roli, útočníci vědí, že pokud zahynou, tak o jejich rodinu bude postaráno. Nedovolil bych si tvrdit, že je to jediný nebo nejdůležitější důvod toho, proč to dělají, ale roli hraje," přiblížil Bureš.

 Zde se můžete podívat na čtveřici obviněných před ruským soudem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.