Pohled pod pokličku dánské monarchie. V Kodani otevřeli výstavu

Bedřich X., král zítřků. Tak se jmenuje jedinečná výstava, v rámci které veřejnost může nahlédnout pod pokličku dánské monarchie.

"Mou nadějí je stát se sjednocujícím králem zítřků. Je to úkol, ke kterému jsem se chystal celý život. Je to úkol, který jsem přijal s hrdostí, respektem a radostí," prohlásil král v lednu při korunovaci.

[chooze:article;value:537211]

Výstava popisuje celý život krále Bedřicha od raného mládí až po současnost. Zajímavostí je, že v dospívání se prý panovníkem vůbec stát nechtěl. "Nebyl spokojený se svým osudem. Myslel si, že je to nespravedlivé, protože byl jediným člověkem v této zemi, který si opravdu o svém osudu nemohl sám rozhodnout," popsal korespondent pro královskou rodinu Jakob Steen Olsen.

Cílem výstavy má být ukázat veřejnosti, jaká lidská bytost se za královským titulem opravdu skrývá. "Kdo je náš nový král? Co ho formovalo, aby se stal tím, kým teď je?" vyjmenoval otázky, na které má výstava odpovědět, ředitel muzea Royal Danish Collection Thomas Thulstrup.

Mezi vystavenými předměty jsou i šaty, které měl královský pár na sobě během svatby v roce 2004. Ty veřejnost dobře zná. Další šaty královny Marie a jejich příběh už zná ale málokdo.

[chooze:article;value:535210]

"Potkali se na olympiádě v Sydney. Tehdy ještě korunní princ se pak vrátil do Dánska. Ale když znovu přijel do Sydney, aby navštívil Marii, měl s sebou dárek, krásné letní šaty, které jí perfektně padly," vysvětlil Thulstrup.

Bedřich X. se stal dánským králem letos v lednu poté, co jeho matka královna Markéta II. po 52 letech vlády abdikovala. Nový královský pár si už u veřejnosti stačil získat velkou oblibu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.