Schillerová: Vládu s ODS si neumím představit. Jejich ministři jsou asociálové

V úterý začala mimořádná schůze Sněmovny k bezpečnostní hrozbě pro Česko. Tu svolala koalice na základě uniklého e-mailu s vulgárními výrazy, kterým si Andrej Babiš chtěl zjistit informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti). "Andrej Babiš si zjišťoval informace z veřejných zdrojů, žádné složky nejsou. Kdyby je měl, tak by si to nepotřeboval zjišťovat," stojí za šéfem ANO Schillerová.

Zástupcům opozice a koalice se zatím nepodařilo najít kompromis ohledně důchodů. Jako jejich mediátor se uplatní příští týden prezident Petr Pavel. "Já mu rozhodně nebudu ubírat na entuziasmu," řekla k tomu Schillerová, která věří, že schůzka může pomoci vyřešit dlouhodobé problémy týkající se důchodové reformy.

[chooze:article;value:547047]

​Na důchodové reformě podle ní musí být shoda mezi všemi sněmovními stranami, protože jde o dlouhodobý proces. "Nebudu strašit, že všechno zrušíme, protože nevím, co všechno projde. Ale pokud bude důchodová reforma protlačena silou, my bezesporu provedeme kompletně revizi všech těch ustanovení i za tu cenu, že některá zrušíme," doplnila.

Hnutí ANO se v posledních průzkumech voleb do Sněmovny daří dosahovat vysokých čísel. "My máme jediný cíl a ten je vyhrát ty volby tak, aby bez nás nešlo sestavit žádnou vládu. Takže aby ten náš zisk mandátu byl větší než zisk mandátu pětikoalice," podotkla Schillerová. 

[chooze:article;value:547175]

​Například s ODS si ale koalici představit v tuto chvíli nedokáže. "Jen velmi těžko. Pavel Blažek (ministr spravedlnosti z ODS, pozn. red.), kterého znám i z Brna, je skutečně jediný ministr, který s námi komunikuje. To je zářný příklad, ale je jediný. Neumím si představit, že bych s těmi asociálními ministry seděla v jedné vládě," řekla.

Ani spolupráci s SPD v tuto chvíli nevidí jako možnou. "Nedokážu si představit, že bychom šli do vlády s hnutím, které chce uspořádat referendum o vystoupení z Evropské unie. My nejsme žádní eurohujeři, ale byli jsme osm let ve vládách a víme, že musíme zůstat v EU. Neumím si tu spolupráci představit, kdyby tam byla ta podmínka," uzavřela Schillerová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.