Helena zůstala na vše sama. Její muž podlehl rakovině, měli spolu pět dětí

[chooze:gallery;value:35218]

​Ještě před pár dny to byla velká šťastná rodina. Helenka a Josef společně vychovávali pět dětí. Nejprve se jim narodil Vojta, kterému je dnes už osm let. O dva roky později na svět přišla čtyřčata Anežka, Monika, Klárka a Ondřej.

Zlom přišel, když lékaři Josefovi diagnostikovali rakovinu. "S nemocí bojoval pět let, dozvěděli jsme se o ní, když bylo čtyřčatům devět měsíců," popsala pro TN.cz paní Helena. Začátkem března se ale nemoc zhoršila a Josefa hospitalizovali v nemocnici.

Dne 16. března se rodině obrátil život vzhůru nohama. Josef zákeřné nemoci podlehl. "Můj manžel Pepa zemřel v sobotu," řekla Helenka. "Byli jsme tam s ním každý den, až do poslední chvíle," dodala. Bylo mu 36 let. 

[chooze:article;value:547024]

​Helenka zůstala na výchovu dětí sama. "Vychovávat čtyřčata je náročné, vychovávat pět dětí je ještě náročnější, být na to bez manžela je něco, co si nedovedeme představit," sdělili její bratranci a sestřenice, kteří se rozhodli Helence pomoct. Na Doniu proto vyhlásili sbírku. "Chtěli bychom touto cestou oslovit všechny, kdo mohou finančně pomoci. Každý dar teď pomůže," vzkázali.

Založení sbírky ocenila i sama Helenka. "Vážím si toho, kolik lidí se připojilo ke sbírce, která byla na podporu naší rodiny otevřena na portálu Donio. Za prvních 24 hodin se sešly neuvěřitelné 4 miliony Kč," uvedla maminka pěti dětí, kterou se rozhodly podpořit tisíce dárců. "Vlna veřejné podpory pro nás má obrovskou hodnotu a jsme za ni vděční," dodala.

"Současná situace je těžká, ale v rámci širší rodiny stojíme při sobě a máme kolem sebe mnoho přátel," svěřila se Helenka. "Nechci teď z mého manžela dělat celebritu, on by si to taky nepřál. Potřebuji čas se svými dětmi a prostor pro to, abych se s náročnou situací vyrovnala," uzavřela. Vybrané peníze by použila na splácení hypotéky, běžný provoz domácnosti, kroužky a školní potřeby dětí a další náklady s nimi spojené.

Pokud chcete Helence a jejím dětem pomoct i vy, můžete tak učinit prostřednictvím portálu Donio.

Přes Donio se vybírá 40 milionů měsíčně. Během Vánoc přispívají víc, říká jeho zakladatel (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.