Šokující plán německé ministryně: Děti se mají připravovat na válku

"Společnost jako celek se musí dobře připravit na krize – od pandemie přes přírodní katastrofy až po válku," cituje německou ministryni školství Bettinu Stark-Watzingerovou televize ZDF.

Politička má na mysli školní vzdělávání, a naopak popírá variantu, že by v Německu mohla být zavedena základní vojenská služba. Debatu o ní dokonce považuje za nešťastnou.

​Tyto diskuse podle ní totiž odvádějí pozornost od toho, co je důležité. Tedy aby Bundeswehr získal potřebné vybavení a byl schopen ubránit Německo.

[chooze:article;value:542899]

Se záměrem ministryně souhlasí i Německý svaz učitelů. "Válka na Ukrajině vytváří nové povědomí o vojenských hrozbách, na něž musí reagovat i školní výuka," řekl prezident sdružení pedagogů Stefan Düll pro list Bild.

V podobném duchu jako Watzingerová se vyjadřují i někteří čeští experti. "Jsem zastáncem zavedení školního předmětu, v němž by se studenti středních a vysokých škol seznámili s různými způsoby řešení a jednání v krizových situacích," řekl nedávno pro TN.cz bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Kromě války měl na mysli přírodní katastrofy i třeba útoky osamělého střelce.

A naopak si nemyslí, že je v Česku reálné obnovení základní vojenské služby. "Ona by asi ani nemohla splnit tu úlohu, kterou bychom od ní očekávali. Nálada ve společnosti by pravděpodobně její zavádění neumožnila," dodal český generál ve výslužbě.

Česko dostane další tanky Leopard. Německo je poskytne za pomoc Ukrajině (21/2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.