Uprchlíci za černý kašel nemohou. Projevují se proticovidová opatření, říká Válek

Podle hygieniků je situace ohledně černého kašle nejhorší od roku 1963. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ale uklidnil, že v zemi epidemii nemáme. "My se dostáváme k vrcholu počtu nakažených. Teď je otázka, jak dlouho ten vrchol bude trvat. Je možné, že bude trvat několik týdnů i více než měsíc. Ta situace je obdobná po celém světě. Jedna z nejhorších je například v Austrálii. Netýká se to jenom černého kašle, týká se to obecně infekčních onemocnění," nastínil Válek.

Jako příčinu chápe nejen protipandemická opatření. "Poté, co svět, Evropa a Česká republika byly zavřené, měli jsme zavřené školy, nemohlo se nikam chodit ani potkávat, tak se zhoršila obranyschopnost populace," nastínil.

[chooze:article;value:546565]

Dalším důvodem je dle něj nízká proočkovanost. "Výrazně se snižuje zájem o očkování. A to i o povinné očkování. V Evropě není naočkováno 100 % dětí u povinného očkování. Jsou země, které jsou pod 80 %. Typický příklad je černý kašel a Česká republika, kdy my v tom prvním roce života máme naočkováno až 97 % dětí, ale v té dávce, která má být mezi 10. až 11. rokem života, jenom 90 % dětí. A s tím je potřeba něco udělat," myslí si Válek.

Poslankyně Karla Maříková (SPD) upozornila na migraci. "Pan profesor Chlíbek v květnu 2022 upozorňoval na to, když migrace začala, že v některých těch rizikových zemích, jako je Ukrajina, vlastně není dostatečná proočkovanost, že nemají to základní očkování úplně všichni. Pan profesor Prymula také před pár dny zmínil, že jsme podcenili migraci, a volal po testování. Neříkám, že jenom to je ten problém," řekla.

Válek je však skálopevně přesvědčený, že uprchlíci z Ukrajiny za černý kašel v Česku nemohou. "My je naopak máme proočkované. A dokonce lépe proočkované, než je část české populace. Protože padají do těch našich kalendářů a akceptují očkování. Což bohužel u těch českých dětí ve věku 10 až 11 let u černého kašle takhle silné není. Tady si myslím, že musíme výrazně zlepšit povědomí veřejnosti, že to povinné očkování je důležité. Vakcín máme dostatek. Je tragédie, že se to neděje," tvrdí ministr.

"Každý člověk, který má příznaky, by měl co nejdříve jít k lékaři. Aby měl co nejdříve nasazenou léčbu. A pokud je vhodné očkování, nechat se naočkovat," vyzval Válek.

Na záznam celého pořadu se podívejte zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.