Čtyři zatmění v jeden rok. Něco takového tu desítky let nebylo, tvrdí expertka

Letošní rok si připravil celkem čtyři zatmění, a to konkrétně dvě zatmění Slunce a dvě zatmění Měsíce. Zatmění Slunce připadají na 8. dubna a 2. října, zatmění Měsíce pak na 25. března a 18. září. Právě to poslední bude vidět i v České republice a půjde o to nejlepší, co Čechům letos obloha nabídne. 

"Rozhodně ten nejzásadnější úkaz je částečné zatmění Měsíce v noci ze 17. na 18. září. Bude zároveň v době tzv. superúplňku," prozradil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky (AV ČR). "Částečná fáze u nás začíná ve 4:13 SELČ. Zatmění bude malé a krátké. Maximální fáze nastává o půl hodiny později, ve 4:44 SELČ. Částečné zatmění pak skončí v 5:16 SELČ," uvedla Česká astronomická společnost

Za dubnovým zatměním Slunce bude ovšem nutné vycestovat do Spojených států amerických, Kanady či Mexika, za říjnovým pak až na jih Jižní Ameriky. 

Z velkého množství jevů se radují nejen astronomové, ale i astrologové. Podle nich totiž půjde o nejvýznamnější astrologický rok za poslední desetiletí. Na této konkrétní sadě zatmění je podle astroložky Yasmin Bolandové nesmírně vzrušující, že tři ze čtyř zatmění se táhnou na ose znamení Berana a Vah, informoval deník Daily Mail

[chooze:article;value:542111]

​Nic takového jsme tu podle expertky neměli skoro 20 let. Podobná sérii zatmění totiž naposledy proběhla v období 2004 až 2006. Dle astrologů osa Beran–Váhy přináší témata rovnováhy, individuality a spojení s ostatními lidmi. Vyplývá z toho, že je čas urovnat vztahy. "Chcete-li využít energii čtyř zatmění způsobem, který zlepší váš život, tak k sobě buďte opravdu upřímní. Je pravda, že to, co se stane v době zatmění, může být těžké přijmout, ale téměř vždy to dopadne dobře," uvedla astroložka.

Dlouhé zatmění

Unikátní je podle odborníků zejména dubnové zatmění Slunce. Mělo by se totiž jednat o jedno z delších zatmění Slunce, konkrétně má trvat až 4 minuty a 28 vteřin, uvedla organizace NASA. V České republice se úplného zatmění Slunce dočkáme až 7. října 2135. V letech 2026 a 2027 ale budou úplná zatmění v poměrně nedalekém Španělsku.

V roce 2023 bylo v Česku částečné zatmění Slunce. Podívejte se:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.