Řešení nájemní krize: Stát chce obcím darovat pozemky na bytové domy

Zhruba 200 pozemků patřících státu by mělo přejít od státu obcím. Podle ministerstva pro místní rozvoj a financí mají pomoci řešit problém s dostupným nájemním bydlením.

Přesný seznam, kterých státních pozemků a obcí se to bude týkat, zatím není hotový. Ministerstva ale počítají s tím, že program spustí na začátku příštího roku.

"Pokud obec identifikuje na svém území pozemek, který patří státu a je pro něj dlouhodobě nepotřebný, pak může obec požádat stát o jeho bezúplatný převod s podmínkou jeho následného využití výhradně pro potřeby výstavby dostupného bydlení. Převody pozemků ze státu na obce budou spojeny s jasnými smluvními podmínkami," uvedlo ministerstvo financí.

[chooze:article;value:539180]

​Stát se chce zaměřit hlavně na to, aby za přiměřené náklady vznikly kvalitní a energeticky úsporné bytové domy. A obcím chtějí pomoct i s financováním.

"Připravujeme různé modely pomoci výstavby obecních bytů, ať už přes Státní fond podpory investic nebo například ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou," řekl ředitel odboru strategií a analýz regionální politiky a politiky bydlení na ministerstvu pro místní rozvoj Jan Schneider.

Svaz měst a obcí o převod nepotřebných státních pozemků na obce usiluje už několik let. "Jakákoliv podaná ruka ze strany státu je vítána. Bytů je samozřejmě nedostatek, a to nejenom pro ty obyvatele, kteří jsou v nějaké komplikované sociální situaci, ale samozřejmě ve venkovském prostoru hledáme byty i pro lékaře, policisty," řekl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

[chooze:article;value:541028]

​"Určitě by nás to zajímalo, rozhodně bychom to zvážili, jestli jsme ekonomicky schopní se do toho projektu nějak zapojit," řekl starosta pražských Čakovic Jiří Vintiška (ODS).

"Domnívám se, že při pořízení nemovitostí tímto způsobem by to nájemní bydlení mohlo být dosažitelnější, v podstatě by mohlo být o trochu levnější," uvedl realitní makléř M&M realit Jan Martina.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) chce také motivovat majitele nevyužívaných bytů, aby je začali nabízet k bydlení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.