Nejpalčivější otázky o černém kašli: Co vše potřebujete vědět o zákeřné nemoci

Jaké jsou příznaky?

"Na možnost černého kašle u dětí, adolescentů a dospělých by se mělo pomýšlet vždy, pokud kašel trvá déle než týden," uvedl Národní zdravotnický informační portál (NZIP). Onemocnění se projevuje hlavně záchvatovitým, obvykle suchým kašlem a rudnutím, až modráním v obličeji.

Kašel se zhoršuje v noci a může vést až ke zvracení. Dalšími projevy jsou rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot nebo bolesti v krku.

Jak se černý kašel léčí?

Nemoc je vždy třeba konzultovat s lékařem a léčí se antibiotiky. "Pokud se nasadí antibiotika včas, redukuje se významně trvání a závažnost příznaků," vysvětlil NZIP.

[chooze:article;value:545846]

Jak dlouhá je inkubační doba a jak dlouho je člověk nakažlivý?

Inkubační doba podle NZIP obvykle trvá sedm až deset dní, někdy ale i 21 dní. Nakažlivým se člověk stává po jejím skončení, a pokud by se člověk neléčil, může nemoc přenášet i tři týdny.

"Podle doporučení odborných společností je osoba neinfekční po pěti, respektive sedmi dnech užívání antibiotik. Doba záleží na formě užívaných antibiotik," sdělil TV Nova mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Podle vyjádření hlavní hygieničky Pavly Svrčinové by ale měl nakažlivost individuálně posoudit lékař.

Musím do karantény?

V pátek se objevila informace z pražské hygienické stanice, že v případě výskytu černého kašle ve třídě nesmí neočkované děti chodit do školy. Tuto informaci později Svrčinová vyvrátila s tím, že šlo o pochybení. "Školy nesmí podmiňovat vstup do školy doložením očkovacího průkazu," řekl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum.

V případě, že se dostanete do kontaktu s nakaženým, měla by vás kontaktovat příslušná krajská hygienická stanice. Řekl to Fošum s tím, že hygienici by dále měli poskytnout další instrukce.

Česká lékařská společnost J. E. Purkyně (ČLS JEP) v případě nakažení doporučuje omezení sociálních kontaktů, zejména s rizikovou populací. Dále pak nošení ochrany úst a nosu (respirátoru) nebo časté větrání. Na základě stavu nemocného se mu vystavuje pracovní neschopnost.

Existuje test na černý kašel?

Ano, černý kašel je možné potvrdit testem. "Vyšetření se provádí v ordinaci praktika, nejčastěji metodou PCR, tedy výtěrem z nosohltanu, podobně jako u covidu," popsala TN.cz Ludmila Bezdíčková z ČLS JEP.

[chooze:article;value:546556]

Je možné se testovat preventivně?

"Většina lidí, i když to onemocnění dostanou, nebude testována," řekla Bezdíčková. Preventivní testování podle ní u černého kašle není namístě, s výjimkou zvláště ohrožených lidí.

Objednat se na test z vlastní iniciativy, jak jsme byli zvyklí třeba u covidu, tak není možné. Případný test je plně hrazený pojišťovnou, ale rozhodnout o něm musí lékař.

Kdo a kdy by se měl očkovat?

Všem dospělým se doporučuje se nechat proti černému kašli vakcinovat. "Je vhodné spojit to v době, kdy má být člověk očkovaný proti tetanu, a alespoň jednou se nechat v dospělosti přeočkovat," řekl TN.cz primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý.

"Ideální je to při prvním dospělém přeočkování kolem 25 let," dodal primář. "Očkování je silně doporučeno seniorům, chronicky nemocným (zejména s onemocněním plic), lidem se sníženou imunitou a zaměstnancům pracovišť pečujícím o nejvíce ohrožené osoby," uvedla ČLS JEP.

"V prvé řadě by se měli rizikoví senioři očkovat proti covidu a chřipce," doplnil ale Dlouhý. Ty jsou podle něj rizikovější. Porovnává 1 200 zemřelých na covid v loňském roce a ani jednoho na černý kašel.

Další skupinou jsou nastávající maminky. "Silně voláme po tom, aby se nechaly očkovat těhotné ženy v třetí části těhotenství," řekl Dlouhý. Matky předají protilátky dítěti během těhotenství nebo při kojení, a ochrání ho tak v nejrizikovějších prvních dvou měsících života.

Proti černému kašli jsou novorozenci očkováni povinně ve dvou měsících. Děti se pak přeočkovávají v průběhu prvního, okolo pátého a jedenáctého roku.

[chooze:article;value:545066]

Jaké jsou k dispozici vakcíny?

"Dostupné jsou vakcíny dvou výrobců. Jsou shodné a není si třeba vybírat," popsal primář s tím, že více záleží na aktuální dostupnosti. "Pro dospělé se používá troj- nebo čtyřvakcína," řekl Dlouhý. Kombinují ochranu proti záškrtu, tetanu, černému kašli a případně i přenosné dětské obrně.

Jinou vakcínou se očkují novorozenci. Tzv. hexavakcína chrání proti zmíněným nemocem, hemofilové nákaze a žloutence typu B. Tou se ale dospělí neočkují.

Kolik očkování stojí?

Ceny jednotlivých vakcín se na trhu liší. Obecně se ale ceny pohybují okolo tisíce korun. Dospělým pojišťovny toto očkování nehradí, ale většina z nich nabízí příspěvky v různé výši.

Příspěvky na očkování proti černému kašli
poskytované zdravotními pojišťovnami

Pojišťovna Výše příspěvku
Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (111) 500 Kč
Vojenská zdravotní pojišťovna ČR (201) 700 Kč (1 500 Kč do 18 let)
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (209) 1 000 Kč
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (205) 1 000 Kč (1 500 do 18 let)
Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra České republiky (211) 2 000 Kč
RBP, zdravotní pojišťovna (213) 1 000 Kč (možnost slučování příspěvků s dalšími lidmi)
Oborová zdravotní pojišťovna (207) 1 000 Kč
Zdroj: TN.cz

Svoboda se s černým kašlem účastnil více akcí. Jsem neinfekční, hájí se (03/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.