Macron ještě přitvrdil. Musíme počítat s nutností vojenských operací, řekl

Francouzský prezident Emmanuel Macron přitvrdil ve své protiruské rétorice. V rozhovoru pro portál Le Parisien připustil možnost, že jednotky NATO, které by rád poslal na Ukrajinu, se budou muset zúčastnit vojenských operací.

Zároveň však zdůraznil, že doufá, že k tomu nedojde. "Nechci, aby se to stalo. Nebude to v mojí iniciativě. Ale je možné, že v budoucnosti bude potřeba provést vojenské operace jako protiváhu ruským silám. Síla Francie tkví v tom, že toho jsme schopni," řekl Macron.

Finská ministryně zahraničí Elina Valtonenová také prohlásila, že by státy NATO neměly zavrhovat ideu vojáků Aliance na území Ukrajiny. Zejména v případě, že se situace zhorší, by tak podle ní mělo být NATO nakloněné možnosti své jednotky na Ukrajinu vyslat, řekla v rozhovoru pro Politico.

Valtonenová ale zároveň podotkla, že se jedná pouze o možný scénář do budoucna. "Nikdy nevíme, jak se bude vyvíjet situace do budoucna. Finský názor je ale jasný. V tuto chvíli žádné vojáky posílat nebudeme," zdůraznila.

[chooze:article;value:546092]

Podle ministryně je v tuto chvíli mnohem důležitější pokračovat v materiální a diplomatické podpoře Ukrajiny. Samotné Finsko poslalo 0,6 % svého HDP na podporu Ukrajiny, což je poměrově více než USA, které vynaložilo na 0,3 % svého HDP, které je však mnohem větší. Finsko také splňuje doporučenou dvouprocentní hranici HDP na obranu.

Finsko se tak připojilo k Francii a Polsku, tedy dvěma zemím, které otázku poslání jednotek NATO na Ukrajinu už otevřely. Tito vojáci by se však neúčastnili vojenských operací. Vykonávali by pouze činnosti jako výcvik ukrajinských sil nebo hlídání hranic.

Emmanuel Macron svůj názor hájil i na pátečním summitu v Berlíně, kde jednal s německým kancléřem Olafem Scholzem a polským premiérem Donaldem Tuskem. "Pokud se dnes rozhodneme být slabí, tváří v tvář někomu, kdo nemá žádné limity, a naivně mu budeme říkat, kam nejsme ochotni zajít, tak nerozhodujeme o míru, ale o naší porážce," pronesl podle portálu NBC Macron.

Spojené státy se k názoru poslat vojáky NATO na Ukrajinu ještě nevyslovily. Podle mluvčího americké Národní bezpečnostní rady Johna Kirbyho tuto pomoc neplánují. Zároveň však proti tomuto návrhu neprotestují a nesnaží se své spojence přesvědčit, aby tuto konverzaci ukončili.

NATO pomáhá nám všem, řekl exprezident Clinton v reakci na odpůrce Aliance:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.