Vědci zkoumali důležitý lidský orgán. Ve všech vzorcích našli nebezpečné látky

Se znepokojivými výsledky přišli vědci zkoumající mikroplasty v lidských placentách. V úplně všech zkoumaných placentách odhalili přítomnost těchto nebezpečných látek. Studie byla publikovaná ve vědeckém měsíčníku Toxicological Sciences, který vydává Oxford University Press.

Vědci do konce roku 2023 analyzovali 30 placent, které byly darovány v letech 2006 až 2021. Zjistili, že kontaminace plasty se v průběhu času výrazně zvýšila.

Ve všech zkoumaných vzorcích tkání našel tým mikroplasty. Koncentrace se ovšem lišila. Pohybovala se od 6,5 do 685 mikrogramů na gram tkáně, což je mnohem více než hladiny zjištěné v lidském krevním řečišti. Nikdo ovšem zatím neví, co toto plastové znečištění dělá se zdravím plodu nebo matky. 

Vědci varují, že jak se znečištění životního prostředí plasty bude dále zhoršovat, tak se kontaminace placent bude zvyšovat, protože lidé vdechují a požívají více plastů než kdykoli předtím. "Dávka vytváří jed," uvedl biolog Matthew Campen z University of New Mexico pro web sciencealert. "Pokud bude dávka stále stoupat, tak se začneme obávat," dodal.

Určit, kolik mikroplastů se hromadí v lidské tkáni, se ukázalo jako extrémně obtížné vzhledem k velmi malé velikosti těchto částic. Vědci již léta pracují na metodě detekce pevných látek, která dokáže kvantifikovat hmotnost těchto znečišťujících látek a určit jejich konkrétní variantu plastu. Teprve pak lze správně vyhodnotit dopad na zdraví.

[chooze:article;value:529657]

​Během studie vědci odhalili, že více než polovinu všech plastů nalezených v placentě tvoří polyethylen, což je nejčastěji vyráběný plast na naší planetě. Právě ten tvoří většinu sáčků a lahví na jedno použití. Mezi další plastové částice identifikované v placentách patří polyvinylchlorid, nylon a polypropylen.

"Tato metoda spárovaná s klinickými metadaty, bude klíčová pro hodnocení potenciálních dopadů mikroplastů na nepříznivé výsledky těhotenství," tvrdí autoři studie. Klinických studií o vlivu plastového znečištění je totiž zatím málo.

Objev ostravských vědců

Na mikroplasty u těhotných žen se zaměřili i vědci z Ostravy. Ti dokonce jako první na světě objevili mikroplasty v plodové vodě a zároveň v placentě. "Ten hlavní materiál, který se našel, byl chlorovaný polyethylen s tím, že polyethylen je strašně běžný materiál a jeden z nejrozšířenějších plastů," uvedl vědec Katedry environmentálního inženýrství VŠB-TUO Jan Halfar. Více se o práci českých vědců dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Problém otěhotnět má v České republice až 84 % žen. Podívejte se, jak to řeší (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.