Situace kolem černého kašle je nejhorší od 60. let. Hygiena oznámila opatření

[chooze:gallery;value:35166]

​Hygienici bijí na poplach. Počtu lidí nakažených pertusí neboli černým kašlem přibývá čím dál rychleji. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je situace nejhorší od roku 1963.

Kvůli zhoršující se situaci oznámila Hygienická služba ČR opatření, která mají pomoci situaci dostat pod kontrolu a která se týkají převážně škol. "V případě, že školu kontaktuje rodič, že dítě se nakazilo černým kašlem, musí škola hned kontaktovat hygienu. Ta pak informuje ředitele, jak postupovat," uvedl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum. 

[chooze:article;value:546497]

​Rodiče by podle něj měli vyhledávat lékařskou službu, jen pokud dítě vyznačuje známky nemoci. "Pokud jste vy nebo vaše dítě byli v kontaktu s nakaženým, bude vás kontaktovat hygiena s dalšími informacemi. Samotný kontakt s nakaženým ještě není důvod k vyhledávání lékaře," dodal Fošum.

Dřívější oznámení o opatření ve školách podle hygieny bylo pouze omyl. Jak očkované, tak neočkované děti budou moci do školy, pokud jsou zdravé a nejeví příznaky černého kašle. Jediný, kdo bude omezen, jsou nemocné děti.

Většinu případů budou také řešit přímo lékaři, kteří rozhodnou o izolaci po nasazení antibiotik. "Ošetřující lékař svého pacienta zná a dokáže se individuálně rozhodnout," prohlásila Svrčinová. Plošná nařízení tak nehrozí.

Počty nakažených černým kašlem v Česku od začátku roku soustavně rostou. Státní zdravotní ústav (SZÚ) každý týden zveřejňuje počty nakažených černým kašlem, v pátek však výjimečně zveřejnil čísla ještě před víkendem. I tak jsou ale počty nakažených za týden vyšší než doposud.

[chooze:article;value:545442]

Podle údajů SZÚ se za tento týden nakazilo pertusí 810 lidí, tedy o 200 více než za ten minulý. Nejhorší je situace ve Středočeském a Jihočeském kraji, kde se nakazilo 111 a 145 pacientů. Celkem od začátku roku napočítali hygienici 3 084 lidí s černým kašlem.

Podle hygieniků má Česko v současnosti naštěstí dostatek vakcín, aby mohlo proti černému kašli bojovat a lidi přeočkovat. "Je možné vyhledat zdravotní ústavy nebo očkovací centra i svého praktika, aby vás nechal přímo naočkovat. Na straně distributora není žádná limitace," dodal Fošum.

Černý kašel trápí Česko. Minulý týden přibylo 608 nakažených:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.