Na Česko se ženou bouřky. Udeří už za pár hodin, varují meteorologové

V pátek bude deštivo. Alespoň to tvrdí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), podle kterých s sebou konec týdne přinese ideální podmínky pro tvorbu bouřek. Ty by se během dne mohly objevit hlavně na Domažlicku, Klatovsku, v Pošumaví a v jižních Čechách.

"Nečekejte žádné letní blýskavice, ale odpoledne a večer by to v této oblasti mohlo být živější," upozorňují meteorologové s tím, že poměrně vysoká šance na tvorbu bouřek je i v sousedním Bavorsku.

"Energie dostupná v atmosféře pro případné bouřky bude sice v porovnání s létem mizivá, její vertikální rozložení by mohlo ale sahat až do výšek nad pět kilometrů," dodávají meteorologové. Déšť by se měl přihnat směrem od západu. Maximální denní teploty se budou pohybovat nejčastěji mezi 13 až 17 °C, což jsou hodnoty typické spíše pro konec dubna.

[chooze:article;value:546104]

​Už v sobotu ale přes naše území přejde studená fronta, a oblačnosti tak bude i nadále hodně. "Občas zaprší a později večer se na horách mohou objevit i sněhové vločky," tvrdí meteorologové z ČHMÚ. Den ale bude ještě teplý. Po ránu se rtuť teploměru dostane až na 8 °C a odpoledne na 12 až 16 °C.

Ještě chladnější než sobota bude neděle. Srážek a oblačnosti by ale mělo být méně. "Čekáme jen ojedinělé přeháňky, které mohou být na horách sněhové, a zejména po ránu se dočkáme i polojasné oblohy," říkají meteorologové. Ráno bude 1 až 5 °C, na západě i 0 °C, a odpoledne kolem 10 °C.

Na Evropu udeřila silná bouře Monika. Ve Francii zabíjela:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.