Evropu sužuje černý kašel. Tyto příznaky ho odlišují od běžného nachlazení

Černý kašel se v Česku šíří hlavně mezi lidmi ve věku od 15 do 19 let. Zasažené jsou ale i další skupiny obyvatelstva. Podobná situace je ovšem i na dalších místech Evropy. Jedním z takových je Velká Británie, podle portálu Mirror bylo v zemi jenom v lednu zjištěno 553 případů černého kašle, zatímco za celý loňský rok to bylo 858.

Jak uvádí Evropský informační portál o očkování, provozovaný Evropskou unií, tato bakteriální nemoc začíná podobně jako běžné nachlazení. Nemocní kýchají, mají rýmu, mírnou horečku a slabý kašel.

Nicméně pak se začnou objevovat rozdíly. "Liší se hlavně v intenzitě. Černý kašel přichází v silných záchvatech, a to hlavně v noci, následovaných pískavým zasípáním. Může to dokonce vést až ke zvracení, zrudnutí obličeje a k dýchacím problémům," popsala britská lékařka Kathryn Basforf pro Mirror. Tyto obtíže mohou trvat jeden až dva měsíce.

[chooze:article;value:545698]

​"U malých dětí se typický sípavý vdech nemusí dostavit a po záchvatech kašle mohou následovat krátké zástavy dechu. Po této fázi se záchvaty kašle začnou objevovat méně často a s nižší závažností a dítě se postupně uzdraví, což může trvat až tři měsíce," upřesnil Evropský informační portál o očkování.

U malých dětí hrozí kvůli černému kašli zápal plic, encefalopatie, tedy onemocnění mozku, záchvaty, a dokonce smrt. U dospělých a starších dětí se může objevit krátkodobá neschopnost dýchat, zlomení žeber, vyhřeznutí konečníku či kýla.

Černý kašel se přenáší vzduchem a je silně nakažlivý. Existuje proti němu očkování, léčí se obvykle antibiotiky.

Na černý kašel a záškrt není dost vakcín, do Česka míří mimořádná dávka. Podívejte se na reportáž TV Nova z minulého týdne:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.