Žebříček ukázal, kde ceny bydlení nejvíc vzrostly. Česko patří mezi nejhorší země

Ve srovnání cen bydlení v letech 2015 a 2023 Česko patří k zemím, kde ceny rapidně stoupaly. Z dat OECD vyplývá, že bydlení u nás stojí víc než jednou tolik a patříme mezi nejhorší země z celé organizace. 

"Nadprůměrný nárůst cen nemovitostí v České republice určitě není způsoben jedním faktorem, ale sešlo se zde několik vlivů, které se spojily," uvedl pro TN.cz ekonom Martin Mašát. Podle jeho slov mezi ně patří třeba dostupnost úvěrů v minulosti následovaná vysokou inflací.

[chooze:article;value:545741]

Mašát taky vysvětlil, že vliv má i oblíbenost vlastního bydlení oproti nájmu. V tom se Česko liší od evropského průměru. Podle Eurostatu má vlastní bydlení 70 % Čechů, Němců jen polovina.

Ceny bydlení se nejen napříč OECD, ale i v rámci Evropské unie zásadně liší. Nejlepší situace je ve Finsku, kde ceny vzrostly jen o 6 %. Dobře se dařilo i Itálii. V Evropské unii je nejhorší Maďarsko s nárůstem o 160 %. 

Ze všech sledovaných států dopadlo nejhůře Turecko. Tam lidé zaplatí jedenáctkrát více než v polovině minulého desetiletí. Podle webu Euronews Business za tím stojí extrémní inflace a loňské zemětřesení.

Mladí mění priority. Na bydlení nenašetří, tak aspoň jezdí na dovolené (03/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.