Inspekce stahuje infikované kuřecí maso. Téměř 100 kilo se dostalo k zákazníkům

Zdravotní kontrola Státní veterinární správy odhalila 1 536 kilogramů kuřecího masa, které obsahovalo bakterie salmonely. Jednalo se především o kuřecí díly a droby od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s.

Veterináři většinu masa odhalili včas a zadrželi ještě před prodejem. I tak se ale 98 kilogramů masa dostalo mezi zákazníky řetězce Globus a prodejny RABBIT. Šlo o kuřecí polévkovou směs a o kuřecí srdce.

[chooze:article;value:537573]

Správa ve středu vyhlásila varování před nebezpečným masem. Rizikovými výrobky je Kuřecí polévková směs Z PE 1 prodávaná v kilových baleních, která má datum minimální trvanlivosti 8. 2. 2025. Šarže směsi prodávaná v Globusu je 2454033.

Druhým zadrženým výrobkem jsou Kuřecí srdce balené po 500 gramech. Datum minimální trvanlivosti je 9. 8. 2025 a šarže 2454033. Ta byla k prodeji přímo na prodejně firmy RABBIT. Lidé by neměli rizikové potraviny v žádném případě jíst a místo toho by je měli navrátit do prodejen Globus nebo firmy RABBIT.

Bakterie Salmonella, kterou veterináři odhalili, způsobuje nemoc zvanou salmonelóza. "Onemocnění se projevuje zpravidla střevními potížemi. Ohrožení mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti. Zejména u kuřecího masa je nutné brát při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v polosyrovém stavu," upozornil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Bakterie zvýšily svou odolnost. Může za to i nedostatek penicilinu (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.