PŘEHLED: Trus, hmyz i špína a plíseň. Inspekce letos uzavřela už řadu podniků

[chooze:gallery;value:35071]

Inspektoři ze SZPI pravidelně kontrolují hygienu ve stravovacích zařízeních napříč celým Českem. Mnoho lidí by jistě i přešla chuť, kdyby viděli, s čím se odborníci setkávají a jak to v některých podnicích vypadá.

Od začátku letošního roku už inspekce uzavřela řadu restaurací a dalších provozoven. Redakce TN.cz připravila přehled, o které šlo. K dispozici je navíc také galerie.

[chooze:article;value:542395]

Nejčastějšími prohřešky, se kterými se inspektoři setkali, byl výskyt trusu hlodavců, hmyzu, plísně a další nečistoty. V některých případech pak provozovatel nezajistil ani přístup k teplé nebo tekoucí vodě.

Bystrému oku odborníků neušla například restaurace U Labutě ve Sloupnici na Svitavsku. Kromě výrazně zanedbaného úklidu a nejrůznějších nečistot to v provozovně i příšerně páchlo a hromadily se tam odpadky. Výjimkou nebyly ani výkaly od hlodavců a stopy po jejich působení.

Provozovny, které kontrolou neprojdou, inspektoři zveřejňují na webu potravinynapranyri.cz. Bývají navíc uzavřeny až do chvíle, než provozovatelé odstraní veškeré potíže, na které SZPI upozornila. Inspekce následně provede ověřovací kontrolu, zda je už všechno v pořádku.

Ceny obědů v restauracích vzrostly. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.