Ukrajině chybí munice i lidi, Rusko se ale k útoku nemá. Expert řekl, kdy to začne

V posledních dnech došlo k útokům ruských bezpilotních letounů na Charkov a Oděskou oblast, ale podle Zdeňka Petráše frontová linie zůstává beze změn. "Poté, co padla Avdijivka, se zdá, že Rusko se zaměřuje na upevnění svých pozic na obsazeném území," vysvětlil Petráš.

"Ruský útok na Charkov a Oděskou oblast byl zaměřen na infrastrukturu, což naznačuje strategii oslabení podpory a zásobování ukrajinských jednotek," říká Petráš.

Poukázal na to, že se Ukrajina musí vypořádat s nedostatkem munice i lidských zdrojů, Rusko ale podle něj zatím nijak zásadně na frontě netlačí. Jak se situace vyvine, záleží i na počasí.

[chooze:article;value:545612]

​"To opravdu ukážou až první dny, první týdny jarního období, kdy by se mělo změnit na ukrajinské frontě počasí a kdy by jak ruská, tak ukrajinská strana měly mít k dispozici více materiální podpory," přiblížil.

Zdeněk Petráš také komentuje současný boj ve vzduchu, který se nyní soustředí na používání dronů. Ty sice nemohou zvrátit situaci na frontě, ale jsou součástí širší strategie. "Rusko používá drony k bombardování cílů hluboko v ukrajinském území, aby strategicky oslabilo ukrajinskou infrastrukturu," vysvětluje. Poznamenal, že ani jedna ze stran nemá v tuto chvíli vzdušnou převahu a ani možnost, jak jí dosáhnout.

V otázce zásobování zbraněmi ze Západu Petráš zdůrazňuje, že materiální podpora sama o sobě není dostatečná pro zásadní posun na frontě. "Klíčové je spojení materiální pomoci, lidských zdrojů a schopnosti ukrajinského velení efektivně plánovat," řekl Petráš.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.