Ruským letadlům chybí součástky. Problémy mají i vládní letouny

Západní sankce vůči Rusku vytváří pro Kreml problémy v dalším odvětví. Potíže se navíc dotýkají přímo ruské vlády. Problémy má v letecké přepravě, která je obzvlášť citlivá na poruchy a omyly.

Problém se týká klíčových součástek letadel. Jak píše portál Polsat, ruská vládní letadla čelí v poslední době řadě problémů způsobených opotřebovanými součástky, které se nakonec rozbíjejí. Jako příklad může sloužit nedávný incident, při kterém se přistávajícímu letadlu porouchala část brzd a letoun s důležitými ruskými hodnostáři na palubě přejel celou přistávací dráhu.

[chooze:article;value:545310]

S problémy se ruská letadla potýkají už od začátku války na Ukrajině, s postupujícím časem jsou ale čím dál větší. Jen za letošní leden měla ruská komerční letadla zhruba 20 nehod, při kterých jim přestaly správně fungovat motory, brzdy, křídlové klapky nebo jiné části.

Důvodem těchto problémů jsou západní sankce, které se těžce dotýkají i letectví. Ty brání Rusku získat řadu životně důležitých součástek, které si samo nedokáže vyrobit. Podle portálu Eurasian Times zachází Rusko tak daleko, že zvažuje pronajímání letadel od svých sousedů ve střední Asii.

Ruský výrobce letadel Rostec problémy s nedostatkem součástek přiznal a zároveň uvedl, že nebude schopný vyrobit pro vládu nová letadla. Stavba nových letounů SJ-100 se tak prodlouží aspoň o dva roky, píše portál Russian Aviation Insider.

Hororová cesta. Letadlo ve vzduchu prudce kleslo, zranilo se padesát lidí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.