Nemocných dětí stále přibývá. Může za to i epidemie černého kašle

Učit se doma v posteli teď musí kvůli nemoci i devítiletý Adam. V týdnu ho skolila viróza. "Mám teplotu, mám kašel, rýmu," vyjmenoval chlapec příznaky nemoci. V Jihočeském kraji, kam chodí do školy, je teď prý nemocných dětí víc. "Nás tam je většinou nemocných fakt hodně. Nás je ve třídě 19, ale třeba tento týden nás tam je průměrně 14," řekl.

S vyšší nemocností se potýkají i některé pražské školy. "Máme docela dost nemocných, ale je to takové plynulé. Ve třídě teď většinou chybí tak okolo pěti dětí," uvedl Jan Horkel, ředitel Základní školy pod Žvahovem.

Letošní nemocnost dětí trápí rodiče i v Plzeňském kraji. "Mám tři děti, jedno ve školce a dvě ve škole. Bylo to náročné období v těch nemocech," přiznala jedna z tamních maminek.

[chooze:article;value:545442]

Mezi dětskými pacienty stále převažují respirační onemocnění. "Stále dominují respirační infekty, to znamená rýma, kašel, teploty. Ve zvýšeném množství se vyskytuje takzvaná pátá nemoc," vysvětlila dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Zvýšený počet nemocných dětí má na svědomí také černý kašel. Případů totiž v tomto týdnu výrazně přibylo. "V České republice v tuto chvíli vidíme poměrně markantní nárůst zejména černého kašle," potvrdil epidemiolog Roman Prymula.

Nákaza se šíří hlavně mezi teenagery ve věku od 15 do 19 let. Další velmi zasaženou věkovou kategorií jsou školní děti ve věku od deseti do 14 let. Nemoc ale řádí i mezi dospělými ve věku od 45 do 54 let.

Podle epidemiologů by se nemocnost v Česku měla zlepšit v následujících týdnech s příchodem teplejšího počasí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.