Člověk v tísni podporuje děti na Ukrajině. Ty motivují unavenou společnost

Pomoc a začleňování mladých lidí a dětí z válečných oblastí zpátky do života. To je hlavní cíl organizace Člověk v tísni. "Fungujeme pro menší humanitární organizace jako aktivní podpora v jejich činnosti," vysvětlil Serhij Sajenko, vedoucí programů Člověk v tísni.

Obyvatelé Ukrajiny se navíc podporují mezi sebou. "Kvůli válce není v Mykolajivu hodně míst, kam děti mohou jít. Proto se snažím udělat takovou školu, kam mohou přijít a udělat nějaké ruční práce a zapomenout na hrůzy války," řekl Ivan, jeden z tamních obyvatel.

A takové věci ukrajinské děti dělají. Kreslí na použité nábojnice, vyrábějí z látky přívěšky nebo pletou náramky. Vše v národních barvách. "Tady se spojují děti z města Mykolaiv a Cherson. Mohou se tu zabavit a najít si nové kamarády," dodal.

[chooze:article;value:545455]

Tamní děti se navíc zapojují i do projektů, které motivují válkou unavenou společnost. "Ukrajinské děti a mladí lidé se zapojují do projektů, jako je obnova zničených měst. Děti svými výtvory motivují společnost, která je válkou frustrovaná," upozornil Sajenko.

Za českou podporu je vděčný. "Rád bych, když mám tuto možnost, chtěl poděkovat české společnosti za tu podporu, kterou nám dáváte už od roku 2014. A zejména po rozsáhlé invazi v roce 2022," uzavřel.

Od vpádu ruských jednotek na Ukrajinu dokázala organizace Člověk v tísni zajistit přímou pomoc tisícovce obyvatel z přífrontových oblastí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.