Mozkové příhody jsou u dětí stále častější. Příčin je celá řada

Devítiletého Adama Krakovku odvezli záchranáři do Fakultní nemocnice v Ostravě poprvé předloni před Vánocemi. Necítil levou ruku a nohu a k tomu byl bledý. Lékaři mu diagnostikovali cévní mozkovou příhodu.

"Tady ležel potom celý měsíc. Naštěstí se to prostě u něj tak neprohloubilo, byl pohyblivý, všechno. Mluvil," popsala jeho maminka. 

"Přes tříslo se dostáváme do toho mozkového řečiště, pokud je to natržení cévy, tak do toho vložíme sten, cévní výstuž," vysvětlil Václav procházka, vedoucí lékař angiolinky Ústavu radiodiagnostického Fakultní nemocnice Ostrava.

[chooze:article;value:531529]

O dva týdny později Adama Krakovku propustili z nemocnice domů. Už po prázdninách se vrátil do školy. "Hraju s kamarády hry a ještě chodím ven hrát někdy fotbal," sdělil Adam. "Je neustále pod dohledem, nepouštím ho samotného ven," řekla jeho máma.

Úspěšnost léčby je podle lékařů závislá na rychlosti, s jakou se dítě dostane do specializovaného centra.

"Mluvíme o zhruba čtyřech hodinách až šesti hodinách, čím dříve tím lépe," poznamenal primář Oddělení pediatrické resuscitační intenzivní péče Tomáš Zaoral.

[chooze:article;value:528232]

Před čtyřmi lety lékaři kvůli cévní mozkové příhodě hospitalizovali v Česku 55 dětí. O tři roky později počet pacientů vzrostl o deset.

"Příčin je celá řada. Na prvním místě jsou to vrozené vady srdeční, poruchy metabolismu," vyjmenovala Hana Medřická, primářka Oddělení dětské neurologie.

I když případy přibývají, současná úroveň rehabilitační péče dává dobrou šanci na návrat do běžného života. Pomohla i Adamovi Krakovkovi. "Přišly lázně a tam ho dali krásně do kupy, nějakou Vojtovku tam dělal, cvičil tam," popsal Adamův tatínek.

Ještě před 30 lety na cévní mozkovou příhodu umíralo v Česku přes 60 procent pacientů. Dnes je to už jen 20 procent.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.