Blíží se extrémní změna počasí. Nestalo se to 250 let, nechápou meteorologové

Meteorologové z agentury Met Office vydali varování před neobvyklým jevem. Nad Velkou Británií se podle nich může potenciálně objevit podivná povětrnostní událost, která se stává pouze "jednou za 250 let", uvedl deník The Mirror

Týká se tzv. náhlého stratosférického oteplení (SSW), které má potenciál poslat teploty hluboko pod nulu. Už samotný fenomén SSW je poměrně vzácný a objevuje se většinou jednou za dva roky. Tentokrát jde ale už o třetí SSW během jedné zimy, což ještě meteorologové nikdy v historii nezaznamenali. "Ještě jsme neviděli, že během jedné zimy proběhnou hned tři události SSW. Naše výzkumná práce s použitím několika počítačových simulací ukázala, že k tomu může dojít přibližně jednou za 250 zim," popsal vedoucí dlouhodobých předpovědí v Met Office, profesor Adam Scaife deníku Independent

[chooze:article;value:545156]

Náhlé stratosférické oteplení je známé také jako významné narušení kontinuálního polárního víru. Jde o jev, při kterém dojde ke zvýšení teploty ve stratosféře až o 50°C a vlivem toho, může dojít k posunutí, narušení nebo i k rozpadu polárního víru. Podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) tento jev nijak nesouvisí s klimatickou změnou.

"Polární vír je velká cyklonální oblast, která pokrývá celý severní pól až po vrchol stratosféry a důležitá je jeho aktivita, protože v zimním období má velký vliv na počasí na celé severní polokouli," popsala meteoroložka Dagmar Honsová. Silný polární vír totiž dokáže uzamknout chladný vzduch do polárního kruhu, což přináší mírnější zimní podmínky. "Naopak slabý polární vír hůře zadržuje studený vzduch a může se tak dostat z polárních oblastí," dodala Honsová.

[chooze:article;value:544811]

​Fenomén SSW obvykle vede k obdobím chladného počasí a sněhu, což je způsobeno zvýšením teplot ve stratosféře, která žene studený vzduch dolů v polárním víru. Meteorologové v Británii sice neočekávají velké přívaly sněhu, ale někde by se menší sněžení objevit mohlo. 

Příchod jara se tak podle expertů odkládá. Lidé na ostrovech se mají spíše připravit na větší množství deště, nízké teploty a silný vítr. Ve hře je také možnost, že místo bílých Vánoc si Britové užijí bílé Velikonoce. "Začátkem dubna může v jižní Británii stále sněžit, zvláště v noci. Je ironií, že o Velikonocích bude sněžit více než o Vánocích," řekl Nick Finnis ze společnosti netweather. Tento sníh ale podle něj rychle zmizí a zřejmě se neudrží ani přes den. 

Podívejte se, jaké počasí nás čeká o víkendu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.