Hrady a zámky se brzy znovu otevřou. Návštěvníci si ale připlatí

Stovka památek, které jsou ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ), se veřejnosti otevře na Zelený čtvrtek 28. března a v každodenním provozu zůstanou celé Velikonoce. Od 2. dubna pak budou hrady a zámky už fungovat v pravidelném návštěvnickém režimu.

Návštěvníci však musí počítat se zdražením vstupného na většině historických míst, a to v průměru o šest procent. V případě čtvrtiny památek se pak ceny za základní prohlídkový okruh nezmění.

[chooze:article;value:545174]

"U poloviny památek NPÚ se vstupné pro dospělé na základních okruzích zvýšilo o 20 korun, u 15 objektů o 40 korun a pouze u tří objektů zaplatí dospělí za základní návštěvnický okruh o 60 korun více," nastínila mluvčí NPÚ Blanka Černá.

Zájem o hrady a zámky přitom mezi lidmi roste. "Ke zvýšení cen vstupného musel Národní památkový ústav přistoupit kvůli zvýšeným nákladům na správu památek a také v návaznosti na úsporná opatření zřizovatele," vysvětlila Černá.

V loňském roce navštívilo památky pod správou NPÚ celkem 4,2 milionu lidí. Větší zájem přitom odborníci evidují také v případě objektů, které jsou otevřené po celý rok. Jen během prvních dvou měsíců letošního roku je navštívilo o 17 % více turistů, než tomu bylo loni ve stejném období.

Novinky

Turisté se však v letošní sezóně mají opravdu na co těšit. Nové prohlídkové trasy a prostory se otevřou pro návštěvníky na státním zámku Litomyšl. V rámci nového okruhu na státním zámku Uherčice na Znojemsku lidé spatří obnovené zámecké interiéry prvního patra východního křídla. Zájemci se pak na státním hradu Velhartice na Klatovsku mohou nově podívat do nepřístupných prostor sklepení.

Opravené zahrady se otevřou zase na státním zámku Lysice na Blanensku. Obnovou prošel také Letohrádek Bellarie na státním hradu a zámku Český Krumlov, který od září představí nová návštěvnická trasa. Mimo jiné se lidé dočkají otevření barokní lékárny v klášteře Zlatá Koruna na Českokrumlovsku. Kompletní přehled všech novinek je dostupný na webu Národního památkového ústavu.

Příznivé počasí vylákalo o víkendu turisty na hrady a zámky. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.