Ruské útoky na Ukrajině: Hlavním cílem jsou běžní lidé, chtěli zabít i faráře

Civilní obyvatelé každý den čelí útokům okupantů. Řada z těch, kteří mají štěstí a během útoku nepřijdou o život, často ztratí všechno ostatní.

"Po raketovém útoku mi zůstal bojler na ohřev vody. Z koupelny se nezničila akorát pračka. A víc už nic nezbylo. Ani kocour nepřežil. Přišel jsem také o všechny slepice," popsal situaci v Chersonské oblasti jeden z jejích obyvatelů.

Tomuto muži poskytla pomoc česká humanitární organizace. Pomohla mu dům opravit tak, aby v něm mohl alespoň provizorně bydlet. "Dali zásoby jídla. Mám tu zelí, brambory a zeleninu. Víc k životu nepotřebuji," dodal.

[chooze:article;value:544947]

Tým televize Nova během cesty po Ukrajině znovu vyrazil také za farářem Valentinem, který působí v Chersonské oblasti. Ten vloni Televizi Nova řekl, že po vypuknutí války byl v hledáčku okupantů. Ti ho chtěli zlikvidovat, aby obyvatelé ztratili duševní oporu.

"Náš kostel byl ostřelován. Díky bohu, že ho Rusové netrefili. Zasáhli ale církevní dvůr a zabili mého psa," svěřil se farář. Podle otce Valentina jsou hlavním cílem Rusů běžní lidé. "Když vidí, že jede nějaké civilní auto, okamžitě ho začne nahánět dron, ze kterého na auto shodí granát," popsal taktiku Rusů.

[chooze:article;value:543036]

"Osobně znám mnoho lidí, kteří byli svědky útoku na civilní obyvatele. Téměř každý den okupanti útočí na lidi z Chersonu a Beryslavu. Tam jsou obzvlášť zuřiví. Vyhlížejí si tam lidi, kteří jedou s nákupem na skútru nebo na kole. Jakmile je vidí, odpálí je pomocí dronu," dodal.

Situace v Chersonské oblasti a zejména ve městě Cherson se podle tamních obyvatel lehce zhoršuje. Terčem ostřelování je aktuálně velmi často i část města, která je blízko řeky Dněpr.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.