První evropské město už má islámskou výzdobu. Oslaví ramadán jako Vánoce

Ramadán probíhá od 10. března do 9. dubna. Samotný Frankfurt nad Mohanem tvrdí, že je prvním městem v Německu, které v rámci oslav vyzdobilo ulice, píše portál Bild. V metropoli žije až 150 tisíc muslimů, kteří tvoří téměř 15 % z celkové populace.

Vedení se nechalo inspirovat anglickým Londýnem, který ramadánový světelný řetěz pověsil loni u Piccadilly Circus. Centrum Frankfurtu zdobí světla i tematické dekorace, jako jsou zlaté hvězdy, zářící půlměsíce i barevné orientální lucerny. Všemu navíc dominuje obrovský nápis "Happy Ramadan" (česky šťastný ramadán).

[chooze:article;value:529281]

Návrh, aby se v německém městě vyvěsilo ramadánové osvětlení, předložilo už v loňském roce vedení pod taktovkou Zelených, SPD a Zeleného odboru pro diverzitu a antidiskriminaci. Příliš se ale o něm nemluvilo a vše proběhlo tak nějak v tichosti. Mnohé politiky proto rozvěšování světel naprosto zaskočilo.

"Ramadán je čas, kdy lidé přemýšlejí o tom, co je v životě opravdu důležité: mít co jíst, střechu nad hlavou a klidné bezpečí v komunitě s rodinou, přáteli a sousedy. To jsou základní kameny lidského soužití, jak se učí ve všech náboženstvích. Těší mě, že tyto známky míru z ramadánu jsou viditelné a žijí v našem Frankfurtu," řekla portálu Frankfurter Rundschau vedoucí městské rady Hilime Arslanerová.

Na instalaci výzdoby přitom dohlížela samotná starostka města Nargess Eskandari-Grübergová. Ta osvětlení považuje za symbol mírového soužití všech lidí ve Frankfurtu. "Jsou to světla sounáležitosti, proti diskriminaci, proti protimuslimskému rasismu a také proti antisemitismu," uvedla.

[chooze:poll;value:be219a051ed562982038d865ea9f414f1f8443ee;layout:tn_nova]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.