Podpora Fialy klesá. Vydělávají na tom strany, které se do Sněmovny nedostaly

Pokud by se teď konaly volby, některá uskupení vládní koalice by dopadla hůř než strany a hnutí, které se naposledy do Poslanecké sněmovny vůbec nedostaly. "Posílila Komunistická strana Čech a Moravy a Sociální demokracie," řekl sociolog a politický odborník Jan Herzmann.

"Valná část českých voličů je nespokojená se současnou situací, je nespokojena s vládou. Lze to svádět na propad jejich reálných příjmů," vysvětlil politolog Miloš Brunclík.

"Jakási naštvanost na to, kam tato vláda vede společnost, se rozšiřuje. A nejsilnější je u těch lidí, kteří si představují, že stát bude jejich hlavní sociální jistotou. Tedy u lidí levicového smýšlení," dodal Herzmann.

[chooze:article;value:544685]

Staré nálepky se snaží zbavit například sociální demokraté. Nedávno se změnil i název strany. Od června minulého je to už jen Sociální demokracie. Proměnou prošlo i logo strany.

"U komunistů pořád si myslím, že platí, že je to strana pro starší generace. Nevidím tam, že by se jim dařilo nějak nabírat novou sílu. A to i přes to, že mají relativně mladě vedení," podotknul Brunclík.

Polepšili si i Zelení, kteří mají aktuálně zastoupení jen v Senátu. Do Evropského parlamentu za ně bude kandidovat Osamu Okamura, nejmladší bratr Tomia Okamury (SPD). Podpora lidí ale roste i na druhé straně politického spektra.

[chooze:article;value:545087]

Posiluje hnutí Přísaha Roberta Šlachty i Svobodní. "Lidé nevidí, kdo by je z těch parlamentních stran mohl zastupovat, tak hledají alternativy," vysvětlil Brunclík.

"Jednou z takových tváří je určitě pan Vondrák. Asi bych měl jmenovat pana Haška. Zdá se, že se spojuje se stranou PRO," uzavřel Herzmann. Pomyslným lakmusovým papírkem se podle odborníků stanou nadcházející euro volby.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.