Macron přistál v Praze. S Fialou bude jednat o jádru, obraně i Ukrajině

Na úterní návštěvu dorazil do České republiky francouzský prezident Emmanuel Macron. Setká se zde s čelními představiteli Česka prezidentem Petrem Pavlem a předsedou vlády Petrem Fialou. Při této příležitosti se Macron zúčastní pietního aktu u pamětní desky Jana Palacha.

Do Prahy přeletí Macron jednat s Fialou o jaderné energetice. Francouzská firma EDF je společně s jihokorejskou KHNP jedním ze dvou kandidátů na tendr na rozšíření bloků jaderné elektrárny v Dukovanech.

[chooze:article;value:543799]

Dalším velkým tématem je vojenská spolupráce obou zemí. Macron a Fiala podepíšou Akční plán strategického partnerství České republiky a Francie na roky 2024-2028. Plán se však netýká pouze společné obrany, ale také mezinárodních diplomatických a obchodních vztahů.

Vláda také oznámila, že Fiala bude s Macronem hovořit i o válce na Ukrajině. Macron na sebe v posledních dnech připoutal pozornost tvrzením, že by bylo možné vyslat na území Ukrajiny jednotky NATO. Jeho slova vyvolala velkou debatu mezi odpůrci a zastánci nasazení vojáků aliance do válečné zóny.

Tiskovou konferenci po setkání prezidentů Macrona a Pavla můžete sledovat v úterý od 13:30 na TN Live nebo v tomto článku. Od 15:35 také můžete sledovat společné vystoupení Macrona a premiéra Fialy.

[chooze:minuta;value:f970652d-dcdf-4f9b-a7e1-0f3d23b884e8]

Vyslání vojáků NATO na Ukrajinu není vyloučené, prohlásil Macron (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.