Elektřina zlevňuje. Některým Čechům přesto začaly ceny prudce narůstat

Nespokojený s fakturou za odběr elektrické energie je pan Tomáš ze severních Čech. I když čekal zlevnění, o kterém se všude mluví, letos se jeho účty zvyšují o několik stovek.

Protože má muž fixaci, nevyhne se s ní letošnímu návratu poplatku na obnovitelné zdroje, který v jeho případě činí 495 korun. Podle očekávání roste sazba za distribuci, mírně Tomášovi podražuje i platba za jistič. O stokorunu si rovněž připlatí za takzvané systémové služby. Jde o poplatek společnosti ČEPS například za přenos elektřiny a regulaci její výroby.

[chooze:article;value:528040]

​Klient si ceny elektřiny zafixoval v roce 2022 a samotná část plateb, které se týkají čistě spotřeby elektrické energie, u něj proto klesat nemůže. Analytik Jiří Cihlář ze společnosti Next Finance však upozorňuje, že ani v případě pana Tomáše nemusí být nějaké ukvapené rušení fixace tou nejjednodušší cestou.

"Většina lidí s fixací má v tuto chvíli vyšší ceny než ty, které jsou aktuálně ne trhu. Ale nějaké masové rušení fixací se nemusí pokaždé vyplatit, protože s ním mohou souviset různé sankce," upozorňuje analytik.

"Doporučil bych každému nejprve nastudovat smlouvy s dodavatelem elektrické energie kvůli podmínkám, za jakých je možné se z fixací vyvázat," podotýká odborník.  

Vyšší ceny takzvané regulované složky ceny energií v tomto roce podle něj ale odpovídají očekávání. "Průměrná domácnost, která podle dat energetických společností spotřebuje kolem tří MWh za rok, letos za regulovanou část elektřiny zaplatí zhruba o 3200 Kč navíc," upozorňuje Cihlář.

Vlastu stojí elektřina tisíce. Úpravy distribučních poplatků pocítí i další (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.