Umělecký svět v slzách: Zemřel porotce českých tanečních soutěží

Na české scéně o smrti talentovaného umělce v březnu informoval web Divadelní noviny. Svou kariéru Ashford odstartoval v 70. letech jako divadelní kritik v britském listu Time Out. Následně se stal ředitelem několika divadelních domů, kde si vyzkoušel i roli režiséra. 

Poté se však přesunul do menšího londýnského divadla The Place, kde působil přes 30 let jako ředitel. Z nepříliš významného divadla se v té době stalo jedno z nejdůležitějších center britského tance.

[chooze:article;value:543913]

"Hluboce nás rmoutí, že jsme se dozvěděli o smrti Johna Ashforda, bývalého ředitele divadla The Place a zakládajícího ředitele Aerowaves. John zemřel 17. prosince v londýnské nemocnici po krátkém onemocnění," sdíleli zástupci divadla The Place.

Ashford stál i u zrodu taneční sítě Aerowaves, která dodnes podporuje tvorbu tance a psaní o něm. V roce 2004 založil v Británii ceny The Place Prize, kde lidé získávali ocenění za nejlepší choreografii. Tanečníky však Ashford hodnotil i v České republice, několikrát zde byl totiž členem poroty České taneční platformy. Zažil dokonce i její první ročník v roce 1993. V roce 2022 získal v rámci předávání výročních cen National Dance Awards ocenění za celoživotní dílo.

Zemřela proslulá módní ikona Iris Apfel. Modelkou se stala v neuvěřitelném věku (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.