Prezident Macron navštíví Česko. Přijede lobbovat za francouzskou firmu

Politická návštěva tak úplně politická nebude. Spolu s Macronem do Prahy dorazí i jaderní experti. Povede je ředitel státní společnosti EDF, která se uchází o dostavbu jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně. "Ve Francii je naprosto běžné provázání velkého průmyslu, včetně toho energetického, s politikou, i to, že vrcholní politici lobují za zájmy francouzských firem," vysvětlil politolog Lukáš Jelínek.

"ČR a Francie si mají co nabídnout. Vedle kulturní a obchodní spolupráce je významnou oblastí i rozvoj infrastruktury. Tématem jednání tak budou i projekty v dopravě či energetice," oznámil Pražský hrad.

[chooze:article;value:543740]

Zdá se, že o bezvýznamné jednání nepůjde. Na jaderné fórum mají dorazit i čeští odborníci na jadernou energetiku. "Jedním z hlavních úkolů politiků a možná bych řekl, že dneska i tím nejdůležitějším, je zajistit ekonomickou prosperitu své země a francouzský prezident Macron nám dává jasně najevo, jak se to dělá," poznamenal politolog Lukáš Valeš.

Konkurentem v tendru na výstavbu až čtyř jaderných bloků je pro Francouze jihokorejská společnost KNHP. I její experti byli součástí státní delegace, která navštívila Česko na začátku roku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.