Vědci vyvinuli nový test na alzheimera. Nemoc může odhalit o mnoho let dřív

S revoluční metodou přišli vědci z americké Washington University School of Medicine v St. Louis a švédské Lundské univerzity. Nový krevní test využívá vysoce citlivou techniku, která zjišťuje hladinu proteinů v krvi.

"V blízké budoucnosti tento typ krevních testů nahradí nákladnější a hůře dostupné vyšetřování mozkomíšního moku a skenů mozku na specializovaných klinikách," řekl spoluautor výzkumu Oskar Hansson, profesor neurologie z Lundské univerzity.

Nový krevní test je navíc podle odborníků přesnější než současné metody. "Přesnost testu nám umožňuje diagnostikovat přítomnost Alzheimerovy choroby jediným krevním vzorkem," vysvětlil profesor neurologie z washingtonské univerzity Randall J. Bateman.

[chooze:article;value:539876]

Zatímco aktuální metody mohou lékaři použít pouze u pacientů s alespoň mírnými kognitivními příznaky nemoci, nový krevní test by podle studie mohl odhalit Alzheimerovu chorobu i u bezpříznakových pacientů. 

Právě včasná diagnostika nemoci v raném stadiu je pro pacienty s Alzheimerovou chorobou klíčová. Pokud začnou včas brát léky, progres zákeřné choroby to může výrazně zpomalit.

Výzkumu se účastnilo 1 422 dobrovolníků ze Švédska a 337 ze Spojených států amerických. Obě skupiny zahrnovaly lidi s velmi mírnými a mírnými kognitivními příznaky a pro srovnání také zdravé lidi. Vědci jim odebrali vzorky krve a mozkomíšního moku, které následně vyhodnocovali.

Alzheimerova choroba je nemoc, která narušuje část mozku a způsobí pokles kognitivních funkcí (myšlení, paměti a úsudku). Pode České alzheimerovské společnosti bývá také nejčastější příčinou demence, kvůli které se nemocní postupně stávají závislí na každodenní péči jiného člověka.

Světový den Alzheimerovy choroby. Na celém světě nemocí trpí miliony lidí (09/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.