Německé armádě unikly do Ruska citlivé informace. Je to velmi vážné, říká Scholz

Spolkový kancléř Olaf Scholz v sobotu oznámil, že Německo vyšetřuje únik informací ze schůzky vysoce postavených příslušníků vojenského letectva. Podle deníku Die Welt Scholz přislíbil rychlé objasnění celé kauzy. "Jde o velmi vážnou věc. A proto se to nyní velmi pečlivě, velmi intenzivně a velmi rychle objasňuje, je to nutné," reagoval politik SPD během své návštěvy Vatikánu.

Zvukový záznam se objevil jen několik dnů poté, co kancléř odmítl dodávku německých řízených střel Taurus na Ukrajinu. Záznam, který trvá asi 30 minut a který prý pochází z 19. února, v pátek zveřejnila šéfredaktorka ruské prokremelské televize RT Margarita Simonjovová.

[chooze:article;value:543485]

​Je z něj patrné, že na schůzce představitelů letectva se hovořilo o tom, jak Ukrajina ve válce s Ruskem využívá německé zbraně, napsala agentura DPA.

List Bild píše, že rozhovor údajně proběhl mezi inspektorem německého letectva Ingem Gerhartzem, velitelem operací a cvičení Frankem Graefem a důstojníky leteckého operačního střediska vesmírného velení Fenskem a Frostedtem.

Podle listu Die Welt několik německých vládních a opozičních politiků již dříve vyjádřilo znepokojení nad případem údajné špionáže. "Pokud se tento příběh ukáže jako pravdivý, byl by to vysoce problematický proces," řekl bezpečnostní politik Strany zelených Konstantin von Notz, který je také předsedou parlamentního kontrolního výboru Spolkového sněmu, pro Editorial Network Germany (RND).

Podle redakční sítě RDN je nahrávka autentická, německý bundeswehr zatím její pravost oficiálně nepotvrdil.

Rusku unikl tajný seznam. Vyplývá z něj, který evropský politik je nejohroženější (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.