Dlouhé telefonování škodí srdci. Lékařka řekla, kolik minut raději nepřesahovat

Evropská kardiologická společnost varuje před nežádoucími účinky, které může vyvolat zdánlivě neškodné telefonování. Pokud totiž telefonujete dlouho, můžete si tím způsobit nemalé zdravotní komplikace. 

Nedávná studie ukázala, že telefonování delší než 30 minut týdně zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku až o 12 procent. Právě hypertenze pak bývá příčinou infarktu či mozkové mrtvice, které se nejen v ČR řadí k nečastějším příčinám úmrtí.

Podrobnější zkoumání pak dokazuje, že rozhodující může být každá minuta. "Výsledky ukázaly, že ti, kteří užívali mobilní telefon, měli o sedm procent vyšší riziko vzniku hypertenze ve srovnání s těmi, kteří mobilní telefony nepoužívali," řekla kardioložka Eva Kociánová.

[chooze:article;value:540845]

​V porovnání s těmi, kteří trávili telefonováním méně než pět minut týdně, měli ti, kteří telefonovali více než šest hodin týdně až o 20 procent vyšší riziko rozvoje zvýšeného krevního tlaku. U lidí, kteří měli pro vysoký krevní tlak genetický předpoklad, bylo riziko vyšší dokonce až o 33 procent.

Navzdory vysokým číslům studie podle lékařky neříká, aby lidé přestali telefonovat. Mají se ale držet pravidla "všeho s mírou". Vhodné prý je netelefonovat déle než hodinu týdně a celkově dodržovat prevenci proti vysokému krevnímu tlaku.

"Jezte více ovoce, zeleniny, ryb a vlákniny. Udržujte optimální tělesnou hmotnost, buďte fyzicky aktivní, nemusí jít o sportovní výkony, stačí chůze a každý krok navíc se počítá. Nekuřte, ale hlavně, a to je nejdůležitější, nechávejte si pravidelně vyšetřovat hladiny celkového HDL a LDL cholesterolu i krevního tlaku," dodala Kociánová.

Problémy po covidu má méně lidí, než se čekalo, ukázala studie:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.