Tisíce Rusů se přišly rozloučit s Navalným. Několik lidí skončilo v poutech

[chooze:gallery;value:34957]

​Ruské úřady udělaly všechno pro to, aby se na pohřbu opozičníka neshromáždili ve velkém jeho podporovatelé, informoval web Meduza. Na místě tak hlídkovala policie, která postavila ohrazení. Přijely i vozy, které mají odvážet zatčené lidi, uvedl portál Mediazona.

Poslední rozloučení začalo ve 12 hodin našeho času. Následně opozičníka pohřbili na Borisovském hřbitově, kde také čekali policisté. Na každé lampě v okolí byly bezpečnostní kamery. Jeden z podporovatelů Navalného už před samotným obřadem podle webu Meduza skončil v poutech.

Podle lidskoprávní organizace OVD-Info v celém Rusku zatkly tamní bezpečnostní složky 57 lidí.

[chooze:article;value:543607]

Před chrámem se sešlo několik stovek až tisíců podporovatelů kritika Kremlu, upozornil web stanice BBC. Ti, když přijela rakev s jeho tělem, začali tleskat. Do chrámu přišli i rodiče Navalného. Zároveň skandovali jeho jméno, někteří provolávali i protiválečná hesla.

Nejvýznamnější kritik Kremlu zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem, informovala vězeňská služba 16. února. Následně ruské úřady odmítaly vydat rodině tělo. 

[chooze:article;value:544024]

Vdova Julija měla obavy ze zatýkání na pohřbu. Navalného tým měl problémy s nalezením místa pohřbu. Kvůli výhrůžkám navíc pohřební služby nechtěly převážet tělo opozičníka.

Rodina navíc ještě asi hodinu a půl před pohřbem neměla tělo zesnulého. "Příbuzní dorazili do márnice v 10 hodin, kdy jim mělo být předáno Alexejovo tělo. Tělo dosud nebylo poskytnuto. Harmonogram se zatím nezměnil, ale může dojít ke zpoždění," sdělila na sociální síti X jeho mluvčí Kira Jarmyšová. "Alexejovo tělo bylo vydáno rodině a pohřební vůz bude brzy na cestě do chrámu," doplnila asi hodinu před pohřbem.

Pohřbu se zúčastnil i současný vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký. Ten zastupuje velvyslance Vítězslava Pivoňku, který už je několik měsíců v Česku.

Moskva se loučí s opozičním politikem Navalným. Hřbitov i okolí kostela hlídají policisté. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.