Odborníci: Na přijímačky se nemůže připravit každý, kurzy jsou příliš drahé

Obrovský přetlak nejen na veřejných, ale i soukromých středních školách. Tak vypadala realita přijímacích zkoušek v minulém roce. Ministerstvo školství kvůli tomu narychlo zavádělo elektronické podávání přihlášek. "Ta situace se tím vyřeší a nejistota odpadne, tedy za cenu, že už si nemůžeme vybírat školu, když dopíšeme testy," podotkl Zeman s tím, že nyní si žáci rovnou musí seřadit školy podle priority a vybrat si už při podávání přihlášek.

Podle ředitelů šestiletých gymnázií je letos největší nápor právě u nich. "Máme téměř dvojnásobný počet přihlášek, ale ten násobek výrazně zvyšuje zájem o šestileté gymnázium, kde máme 909 přihlášek a přijímáme 30 žáků. Loni byl zájem 515 na 30 míst," zmínila Renata Schejbalová, ředitelka pražského gymnázia Nad Štolou a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií.

[chooze:article;value:544143]

​V Praze je totiž podle ní málo gymnázií, která otvírají šestiletý obor, což je jeden z důvodu vysokého zájmu. "Zároveň, jak jsem mluvila s rodiči, tak někteří říkají, že to chtějí zkusit, aby se vyhnuli nervům, které zažívali rodiče v minulém roce. Takže si to chtějí pojistit. Další to chtějí zkusit nanečisto, aby děti věděly, jak to pak bude za dva roky vypadat," doplnila Schejbalová.

Existuje řada přípravných kurzů na přijímačky, které jsou poměrně drahé, ale slibují, že pokud je student absolvuje, výrazně se zvýší jeho šance na přijetí. "Pochopitelně se z toho stal byznys. Nabízí se různé firmy a kurzy různé kvality. Já se domnívám, že nějaká příprava na přijímací zkoušky být musí, ale domnívám se, že není zapotřebí tomu věnovat téměř celý školní rok. Nemyslím, že to je úplně v pořádku," zmínila.

[chooze:article;value:541172]

​Podle některých čísel to může zvýhodnit děti z bohatších rodin. "Například v Aši, kde je asi čtvrtina rodičů v exekuci, tak se nám do top 20 % dostane z té oblasti strašně málo dětí, asi pět procent. Ale v Nymburku je rodičů v exekuci zhruba 8 % a tam je 20 % dětí v té nejlepší pětině žáků u přijímací zkoušky. To znamená, že chudoba má nějaký vliv na to, jaké to dítě má výsledky. Ten přípravný kurz by měl být ta základní škola," míní Zeman. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.