Ve věku 76 let zemřel herec Richard Lewis, hvězda seriálu Larry, kroť se

Podle jeho publicisty Jeffa Abrahama Lewis zemřel v úterý večer ve svém domě v Los Angeles po srdečním infarktu. "Jeho manželka Joyce Lapinsky děkuje všem za lásku, přátelství a podporu a žádá o soukromí v této chvíli," cituje britský The Guardian z Abrahamova prohlášení.

"S Richardem jsme se narodili tři dny po sobě ve stejné nemocnici a po většinu mého života byl pro mě jako bratr," uvedl jeho herecký kolega Larry David v prohlášení, které sdílela HBO. "Měl tu vzácnou kombinaci, že byl nejzábavnějším člověkem a zároveň nejsladším. Ale dnes mě donutil vzlykat, a to mu nikdy neodpustím."

[chooze:article;value:543913]

Lewis po desetiletí pravidelně vystupoval v klubech a nočních televizních pořadech. Zahrál si také neurotického prince Johna ve filmu Mela Brookse Robin Hood: Muži v punčochách. Uznávaný komik byl známý tím, že své neurózy zkoumal ve zběsilých, vědomím vedených dialozích, zatímco byl oblečený celý v černém, což vedlo k jeho přezdívce Princ bolesti.

Nové generaci diváků se představil po boku Larryho Davida v seriálu Larry, kroť se (Curb Your Enthusiasm), kde pravidelně kvákal. Mimo to hrál například v komediích Upírky, Sandy Wexler, nebo Láska na druhý dotek. "Jsem paranoidní ohledně všeho ve svém životě. Dokonce i doma. Na svém rotopedu mám zpětné zrcátko, z čehož nejsem nadšený," zažertoval jednou na jevišti.

Kanál Comedy Central označil Lewise za jednoho z 50 nejlepších standup komiků všech dob a časopis GQ ho zařadil na seznam "nejvlivnějších humoristů 20. století". Svůj humor propůjčil také charitativním organizacím, včetně Comic Relief a Comedy Gives Back.

"Sledovat jeho stand-up je jako být přítomen velmi vtipné a často temné terapii," uvedl v roce 2014 deník Los Angeles Times. Philadelphia's City Paper ho nazval "Jimi Hendrixem mezi vypravěči". Mel Brooks o něm jednou řekl, že "je možná právě Franzem Kafkou moderní komedie.

Hollywood zasáhla náhlá smrt. Hvězdě legendární komedie bylo pouhých 50 let (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.