Poslanci mohou už dnes hlasovat o manželství pro všechny. Probírají migrační pakt

Poslanci mohou schválit manželství pro všechny. Projít ale mohou také pozměňovací návrhy, podle kterých by stejnopohlavní partneři získali více práv, nešlo by ale o manželství.

Podporu pro sňatky stejnopohlavních párů ve středu zopakoval prezident Petr Pavel. "Uznávám princip svobody a rovnosti každého člověka z pohledu práva a nevidím důvod pro omezení práv na základě sexuální orientace. Věřím, že jsme tolerantní společnost a tato práva co nejdříve narovnáme. Na tomto mém postoji se nic nemění," vzkázal na sociální síti X.

Sněmovna je ohledně sňatků rozdělená. Například ODS a ANO, tedy dva největší kluby, budou mít volné hlasování. K tomu ale zatím nedošlo. 

[chooze:article;value:540730]

Na podnět hnutí ANO totiž dolní komora Parlamentu ve středu na mimořádné schůzi jedná o migračním paktu Evropské unie. Opoziční hnutí žádá vysvětlení, proč vláda Petra Fialy (ODS) změnila postoj. Dříve totiž dohodu podporovala, nakonec ale před dvěma týdny kabinet oznámil, že se zdrží hlasování.

Pokud však mimořádná schůze skončí brzy, mohou se poslanci vrátit ke sňatkům stejnopohlavních párů.

"Není nic jiného než maskované uprchlické kvóty a výpalné za migranty," prohlásil o paktu ve Sněmovně předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Je zničením České republiky do budoucna. Nebude se možné z něj vykoupit," míní šéf SPD Tomio Okamura.

Reportáž o možném hlasování poslanců o manželství pro všechny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.