Navalná v europarlamentu: Na rozkaz Putina mého muže tři roky mučili

"Myslela jsem si, že za 12 dní od vraždy Alexeje budu mít čas se na tento projev připravit. Ale nejdřív jsme strávili týden získáváním Alexejova těla a organizováním pohřbu, pak vybíráním hřbitova a rakve. Pohřeb se bude konat v pátek," řekla v úvodu proslovu v Evropském parlamentu Julija Navalná.

Za svůj proslov na plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku sklidila několikaminutový potlesk vestoje. Někteří europoslanci se jen stěží bránili slzám. Samotné Navalné se několikrát zlomil hlas a musela řeč na chvilku přerušit. "Promiňte. Děkuji vám," omlouvala se.

[chooze:article;value:543607]

​Jedním z nejemotivnějších okamžiků byl bezpochyby ten, kdy Navalná zavzpomínala na dobu, kdy do Štrasburku jezdila se svým manželem. Dělo se tak poté, co se Alexej Navalnyj v sousedním Německu zotavoval z otravy novičokem.

"Jednou jsme jeli do Štrasburku s dětmi, s našimi dětmi. Je to jedno z mých a Alexejových oblíbených měst. Byli jsme tu spolu několikrát a pak jsme se před třemi lety rozhodli ho ukázat dětem. Teď je můj manžel mrtvý. Jsem zpět ve Štrasburku, ale už ne se svou rodinou," pokračovala Julija Navalná.

Vdova po ruském opozičním předákovi obvinila z vraždy svého muže ruskou vládu v čele s Vladimirem Putinem. "Na jeho rozkaz Alexeje tři roky mučili. Hladověl v malé kamenné cele, odříznutý od okolního světa a byly mu odepřeny návštěvy, telefonáty a pak dokonce i dopisy. A pak ho zabili," řekla dále.

[chooze:article;value:543183]

​Navalná vyzvala Evropský parlament, aby nepřestával bojovat proti Vladimiru Putinovi. Zaznělo ale také to, že není spokojena s dosavadními kroky unie, které podle ní neměly na Rusko žádný zásadní vliv. Kvůli smrti manžela jí přitom minulý týden další sankce přislíbili unijní ministři zahraničí v Bruselu.

"Abych vzdal hold panu Navalnému a uctil jeho památku, navrhnu ministrům, aby přejmenovali náš Globální režim sankcí v oblasti lidských práv jeho jménem. Aby se jmenoval Navalného režim sankcí," řekl Josep Borell, vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

Podle kuloárních informací se zatím ale na novém balíčku sankcí pracovat nezačalo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.