Vyslání vojáků NATO na Ukrajinu není vyloučené, přiznal Macron

"Vyslání vojáků NATO na Ukrajinu není vyloučené, nad tímto záměrem však nepanuje širší shoda," uvedl podle listu Guardian francouzský prezident Emmanuel Macron na pondělním summitu v Paříži, jehož se účastnila dvacítka převážné evropských lídrů.

"Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom zajistili, že Rusko nezvítězí," prohlásila francouzská hlava státu. Podle britských novin je to vůbec poprvé, kdy došlo k tak otevřené diskuzi států, které se společně zaměřují na poskytnutí pomoci vyčerpané ukrajinské armádě.

[chooze:article;value:543654]

​O tom, že se o vyslání vojsk NATO na Ukrajinu minimálně diskutuje, mohou svědčit i výroky slovenského premiéra Roberta Fica. "Ze seznamu témat, o nichž se má v Paříží diskutovat, mi běhá mráz po zádech. Dokumenty naznačují, že řada členských států NATO a EU zvažuje vyslání vojáků na Ukrajinu," uvedl mimo jiné slovenský ministerský předseda, citovaný listem Politico.

Český premiér Petr Fiala popřel, že by zrovna ČR byla mezi státy, které vyslání vojáků na Ukrajinu zvažují. "Česká republika se nechystá vysílat žádné vojáky na Ukrajinu a nikdo se ničeho takového nemusí bát," sdělil v pondělí. V úterý podle agentury AP popřel možnost vyslání aliančních vojsk také generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

"Všichni si však přejeme mír, ale k tomu je jediná cesta. A to taková, že nebudeme ustupovat agresorovi a zlu. K míru nikdy nevedlo, že složíme zbraně a schováme se," řekl Fiala na síti X hlavně v souvislosti s českou iniciativou na nákup munice pro Kyjev v hodnotě asi 2,5 miliardy korun.

Drsné záběry: Rusko dostalo tvrdou ránu. Tisícitunová válečná loď šla ke dnu (14/2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.