V Paříži se bude řešit pomoc Ukrajině. Putin nesmí zvítězit, shodují se politici

O víkendu to byly dva roky, co Rusko na Ukrajině rozpoutalo největší konflikt od druhé světové války. Boje přesto pokračují. V noci na pondělí se pod palbou ocitlo východoukrajinské Dnipro, přes den pak Kosťantynivka a také Záporožská a Chersonská oblast. Výsledkem jsou nejméně dva mrtví a 13 zraněných.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zemřelo za 24 měsíců války nejméně 31 tisíc ukrajinských vojáků. S uskutečněním plánované ukrajinské protiofenzivy by mohli prostřednictvím dodávek zbraní pomoct i západní spojenci. V pondělí budou v Paříži jednat lídři přibližně dvacítky zemí.

[chooze:article;value:543485]

​"Vidíme, že Ukrajina má jen omezené zdroje a že musíme posílit dodávky munice a dalších vojenských zdrojů. A musíme také přemýšlet o tom, jak vojenskou pomoc správně vést a jak zajistit, aby Rusko nezvítězilo," řekl francouzský prezident Emmanuel Macron.

Mezinárodní konference má vyslat jasný vzkaz ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, že na Ukrajině nezvítězí. V letošním roce přitom hrozí, že Rusko získá převahu právě kvůli tomu, že Ukrajině dojdou zbraně a munice.

"Umírá tu spousta chlapů. Nemáme žádnou munici. Pokud ji v budoucnu nedostaneme, můžou se na Západě rovnou začít připravovat na válku. Jejich muži a ženy budou muset bojovat stejně jako my," popsal situaci na frontě Volodymyr, důstojník dělostřelectva v Doněcké oblasti.

Konference, na kterou míří i premiér Petr Fiala, začne kolem 17. hodiny, její výsledky mají být známy po 21. hodině.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.