Onkoložka: Naděje pro lidi s rakovinou. Už léčíme i to, o čem se nám ani nesnilo

Při léčbě onkologických onemocnění je podle ní hodně důležité mimo jiné i smýšlení pacienta. "Hlava, mentální nastavení, psychologický stav pacienta i rodinné zázemí jsou důležité faktory, které léčbu ovlivňují, ale těch faktorů je víc. Člověku, který přichází s vůlí, že se chce léčit a ještě žít, tak jsme mu mnohdy schopní pomoci," nastínila lékařka. 

I po dlouholeté praxi ji nádory pořád dokáží překvapit. "Každý nádor u každého člověka se chová jinak. Léčíme stejně, máme stejnou diagnózu, ale výsledek je mnohdy odlišný," přiblížila Kopečková s tím, že ale medicína v tomto oboru za posledních 20 let velmi pokročila. 

[chooze:article;value:541683]

​"Ten pokrok je nesmírný a jde napříč různými typy. Například imunoterapie vstupuje a zásadním způsobem mění osudy pacientů s nádory plic, které byly před 20 lety pokládány za rozsudek smrti pro člověka. Do onkologie navíc přichází nejvíce nových léků, které cílí na různé mechanismy nádorů, které se snaží zbrzdit jejich růst," řekla s pozitivním vhledem do budoucna.

Vzácné nádory podle ní představují 20 procent všech onkologických onemocnění. "Představují zároveň 50 % úmrtí na nádory jako takové. V Česku je diagnostikováno se vzácnými nádory desítky pacientů ročně. Jsou to například karcinomy štítné žlázy, nádory, které vychází ze svalů, kostí," popsala onkoložka.

[chooze:article;value:543078]

​"Rakovina je genetické onemocnění. V té buňce se najednou zblázní a ta začne nekontrolovatelně růst. My máme v sobě toho prvního hlídače a to je imunitní systém, který by měl rozpoznat, že se něco děje, a začít s ním bojovat. Ale v určité fázi je ten nádor chytrý a najednou imunita neví, že se děje něco špatného, a on začne růst. U některých lidí ten imunitní systém funguje velmi dobře a začne je ničit," popsala vznik onemocnění.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.