Nejvyšší čas na mír. Tajemník OSN a desítky států vyzvaly Rusko k ukončení války

Celý svět si v sobotu připomíná výročí války na Ukrajině. "Je nejvyšší čas na mír, spravedlivý mír založený na Chartě OSN, mezinárodním právu a rezolucích Valného shromáždění," prohlásil generální tajemník OSN António Guterres před Radou bezpečnosti OSN.

Zároveň poukázal na utrpení civilistů, a to na obou stranách války, stojí na webu OSN. Neopomněl zdůraznit, že všechny válečné zločiny musí být důsledně vyšetřeny, zejména pak ty páchané ruskými ozbrojenými silami.

[chooze:article;value:543341]

Mimo jiné vyjádřil obavy z možného nebezpečí eskalace a rozšíření konfliktu. "Válka po celém světě prohlubuje geopolitické rozdíly. Rozdmýchává nestabilitu," uzavřel Guterres.

Kromě Guterrese vyzvaly k míru také desítky zemí. Jejich společné prohlášení představil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. "Znovu vznášíme náš požadavek na Rusko, aby zastavilo svou agresivní válku na Ukrajině," řekl.

Ministr navíc dodal, že Ukrajina nikdy nepřijme nabídku kapitulace, píše portál AP News. "Ukrajina válku vyhraje," je přesvědčený Kuleba.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva zemřelo od začátku války na Ukrajině nejméně deset tisíc civilistů a přes 18 tisíc bylo zraněno. Skutečný počet obětí však může být ještě daleko vyšší.

Do Kyjeva se sjeli státníci

Do hlavního města Ukrajiny v sobotu zavítala šéfka Evropské komise Ursula von der Leynová, informovala Ukrajinská pravda. "Jsem v Kyjevě, abych si připomněla druhé výročí ruské války proti Ukrajině a výjimečného odporu ruského lidu," nechala se slyšet.

[chooze:article;value:543337]

Dorazili také například ministerští předsedové Belgie a Kanady Alexandr De Croo a Justin Trudeau nebo italská premiérka Giorgia Meloniová. Státníci chtějí tímto vyjádřit solidaritu Ukrajině. Během dne by se měli sejít s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Společně uctí také památku padlých ukrajinských vojáků.

České organizace daly na pomoc Ukrajině miliardy. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.