Medvědí česnek začal růst brzy. Pozor, ať ho nezaměníte za jedovaté rostliny

Přestože v kalendáři máme ještě únor, Česko v posledních týdnech zažilo pořádně teplé dny. Venku to už tak spíše připomíná jaro. A k životu se začala probouzet i příroda. "Vývoj vegetace je na území Česka výrazně zrychlený, a to kvůli teplotně extrémně výraznému únoru, kdy na mnohých stanicích za celý měsíc noční teploty vůbec neklesly pod bod mrazu, zato odpolední maxima stoupala vysoko," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Teploty tak podle odborníků spíše odpovídaly přelomu března a dubna. "O vegetačním jaru hovoříme, jakmile průměrná denní teplota dosáhla přes 5 °C. A pokud se ještě přidaly četné srážky, příroda začala bujet," vysvětlila Honsová.

[chooze:article;value:542638]

Není proto divu, že začal růst už i medvědí česnek. Ten je v posledních letech velmi oblíbený a řada lidí jej vyráží na jaře sbírat. Rostlina je totiž skvělým zdrojem vitamínů, vápníku i železa. Bylina nejčastěji roste ve vlhčích a stinných místech. Narazit na ni můžeme v lužních a listnatých lesích a také blízko potoků.

Vždy je však nutné si ověřit, zda je sběr medvědího česneku na daném místě možný. V národních parcích a přírodních rezervacích napříč Českem je totiž sběr jakýchkoliv rostlin zakázán.

Lidé by si navíc měli dávat dobrý pozor na to, co sbírají. Sběrači si totiž mohou snadno splést medvědí česnek s jedovatou konvalinkou nebo ocúnem. Hlavním rozdílem přitom je, že další dvě zmíněné rostliny po rozmačkání nevoní po česneku.

Medvědí česnek má navíc listy matně zelené a měkké s tenkými řapíky, které rostou přímo ze země. Ze stopky pak rostou listy konvalinky, ty jsou tmavě zelené. V případě ocúnu rostou listy ze stonku, v jehož středu mají semeno.

V případě záměny lidem hrozí otrava. "Doporučuji vždy, aby člověk sbíral to, co zná. Ideálně i na místě, kde to zná nebo to tam sám vysadil. Sbírat rostliny a houby, které neznám, je vždy riziko," sdělil TN.cz praktický lékař Cyril Mucha.

"Pokud by k otravě došlo, je třeba zajistit to, co ji způsobilo. Zbytky rostliny, toho, co jsem z ní udělal, nebo i vzorek zvratků. Následně kontaktovat Toxikologické informační středisko, kde sdělí další postup," uzavřel Mucha.

Také poslední únorový víkend bude stále teplotně nadprůměrný. Podívejte se na předpověď:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.