Zemědělci demonstrují. Traktory vyrazily na hlavní silnice i hraniční přechody

[chooze:gallery;value:34852]

Zemědělci nejen z Česka, ale i dalších zemí střední a východní Evropy ve čtvrtek vyráží na hraniční přechody, ale i do svých krajských a okresních měst. Chtějí tak protestovat proti dovozu levných potravin z Ukrajiny a Latinské Ameriky, vysoké míře byrokracie a současnému nastavení takzvaného Green Dealu. Zároveň chtějí vyvinout tlak na evropské ministry zemědělství, kteří se mají sejít v pondělí.

Akce by měla vrcholit mezi desátou a dvanáctou hodinou a mělo by se do ní zapojit asi 3 000 traktorů. Některé přechody prý ale mohou být zablokované celý den. U nich by ale měly být vyznačené objízdné trasy. "Je to mimo dopravní špičku. Nechceme si občany České republiky brát jako rukojmí," zdůraznil prezident Agrární komory Jan Doležal.

Kromě jeho organizace se do protestů zapojí také Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a Společnost malých agrárníků. Protesty budou ale probíhat také v Polsku, Maďarsku, na Slovensku, v Litvě či Lotyšsku, protestuje se i ve Španělsku.

[chooze:article;value:542852]

Ve Středočeském kraji se farmáři vydají na jízdy mezi Kutnou Horou a Kolínem, Sedlčany a Příbramí a také mezi Nymburkem a Poděbrady. Část traktorů pak vyrazí až do Libereckého kraje. Proběhnout mají také okružní jízdy okolo Benešova a Vlašimi a několik jízd v okolí Prahy.

V Plzeňském kraji zamíří farmáři přes Klatovy na Domažlice, dále na hraniční přechod Folmava a třetí skupina se vydá z Chválenic k obchodnímu centru Olympia u Plzně.

V Jihočeském kraji zamíří zemědělci hned z několika směrů na přechod Strážný. Od Kaplice pak traktory vyrazí na také na Dolní Dvořiště a další se pak sejdou na českobudějovickém výstavišti. Kromě toho budou probíhat spanilé jízdy napříč krajem, které se dotknou například Tábora, Jindřichova Hradce, Třeboně, Prachatic i mnoha dalších obcí a měst v kraji.

V Ústeckém kraji se technika seřadí v Březně u Chomutova a kolem desáté hodiny vyrazí na hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána, kam by měli dorazit kolem poledne. Další akce proběhnou v Lovosicích. Farmáři z Karlovarského kraje se sejdou na hraničním přechodu Pomezí nad Ohří.

[chooze:article;value:542616]

V Královéhradeckém kraji hned z několika směrů vyrazí traktory na Jičín a Úblice. V Trutnově budou traktory jezdit po kruhových objezdech, odkud se vydají na hraniční přechod v Královci. Farmáři z Náchodska pak v několika proudech zamíří na tamní hraniční přechod. Další traktory budou moci řidiči potkat na silnicí I/11 na trase Doudleby–Blešno a zpět, na silnici I/14 a v Hradci Králové a jeho okolí.

V Pardubickém kraji zemědělci po několika trasách do Chrudimi a dále na Nasavrky. Další skupiny vyrazí k Pardubicím, na hraniční přechod Dolní Lipka a na Svitavy.

Na Vysočině budou traktory křižovat celým krajem celkem po 13 trasách a protnou i města, jako je Žďár nad Sázavu, Jihlava, Nové Město na Moravě, Velké Meziříčí nebo Pelhřimov. V Jihomoravském kraji pak zemědělci zamíří do Hodonína, ale potkat je bude možné také v Brně. Do Hodonína zamíří též část zemědělců ze Zlínského kraje. Další pak zamíří na přechody Bumbálka a Střelná. Nebo na jízdu mezi Kroměříží a Holešovem.

V Olomouckém kraji vyrazí zemědělci v několika skupinách do Olomouce a do Šumperka. Další část pak zamíří na hraniční přechod Bílý Potok. Na přechod Chotěbuz pak vyrazí zemědělci z Ostravska.

V pondělí zemědělci zablokovali Vinohradskou ulici v Praze. Nejezdila kvůli nim tramvajová doprava:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.