Američanku zatkli v Rusku za to, že dala 50 dolarů Ukrajině. Hrozí jí 20 let vězení

Třiatřicetiletá Xenia Karelinová žije v Los Angeles a pracuje jako kosmetička v lázeňském hotelu a příležitostná baletka. Americké občanství získala před dvěma lety a na návštěvu rodného Jekatěrinburgu se těšila, v Rusku nebyla od svého odchodu do Ameriky před deseti lety, popsala CNN.

Rodná země ji však uvítala po svém. Koncem ledna, těsně před zpátečním letem do USA, ji zatkla policie a skončila ve vazbě. Důvod? Ještě ve Spojených státech věnovala 51,80 dolaru (1 200 Kč) ukrajinské charitativní organizaci se sídlem v New Yorku.

[chooze:article;value:542943]

​​Tím se podle ruské Federální služby bezpečnosti (FSB) dopustila vlastizrady v podobě "poskytování finanční pomoci cizímu státu při aktivitách namířených proti bezpečnosti Ruska". Za to může u soudu dostat až 20 let vězení.

Ruská státní média zveřejnila záběry, jak Karelinovou s čepicí přetaženou přes oči vede ozbrojená eskorta do soudní budovy. Líčení však bylo odročeno na 29. února, neboť se nedostavil její právník. Údajně se zatím nenašel nikdo, kdo by se ujal její obhajoby.

Mladá kráska odletěla počátkem ledna navštívit svou 90letou babičku, mladší sestru a další členy rodiny. Letenku jí daroval k narozeninám její americký přítel Chris Van Heerden. Podle něj se tam velmi těšila. "Neměla žádné starosti. Vůbec netušila, co ji čeká," řekl televizi NBC s tím, že byla na svůj ruský původ hrdá, ale nesledovala zprávy a nevěnovala se ničemu, co se týká války na Ukrajině.

[chooze:article;value:542899]

​Karelinové zabavili hned po příletu při letištní kontrole telefon. Po čtyřech týdnech těsně před návratem do USA si ho měla vyzvednout. Od té doby se neozvala.

Zaměstnancům amerického konzulátu byl k zadržené odepřen přístup, neboť ruské úřady neuznávají dvojí občanství. Americké ministerstvo zahraničí však hodlá bojovat stejně jako v každém případě, kdy je zadržen občan USA, uvedl úřad.

Rovněž v Jekatěrinburgu policie před necelým rokem zadržela amerického novináře Evana Gerškoviče, který čelí obvinění ze špionáže. Podle odborníků Putinův režim "shromažďuje" americké občany, aby je mohl využít při výměně vězňů. Stalo se to už například v případě basketbalové hvězdy Brittney Grinerové uvězněné za údajné pašování drog. Při její výměně se dostal na svobodu ruský obchodník se zbraněmi Viktor Bout.

Dva roky války: Málo zásob, dlouhá cesta k první pomoci, popsal Čech na Ukrajině (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.